Fogadj örökbe egy egyetemistát!

Egy nyugdíjas lavinát indított el Spanyolországban: a nem kiemelkedően jó anyagi körülmények között élő asszony felajánlotta, hogy kifizetné egy szegény sorsú egyetemista tandíját a malagai egyetemen.

Azóta mások is tettek hasonló felajánlásokat. Egy névtelen jóakarótól 10 ezer euró érkezett a Valenciai Politechnikai Egyetem számlájára, amiből máris 11 rászoruló diák tanulmányait biztosították a következő évre. Egy igen bőkezű adományozó 70 ezer eurót utalt át a leóni egyetemnek, a nagyhírű madridi Complutense Egyetem rektora pedig azon gondolkozik, hogy nyitnak egy külön alapot, amelybe bárki befizethet, aki támogatni kívánja az egyetem nehéz anyagi helyzetben levő diákjait.

A helyzet a spanyol sajtó szerint drámai: a konzervatív kormány oktatási reformjai következtében egyre drágább a felsőoktatás Spanyolországban is, és radikálisan csökkentek az ösztöndíjlehetőségek is.  Ha egy családban a szülők elveszítik a munkájukat, akkor az gyakran véget vet a gyerekek egyetemi tanulmányainak is. A spanyol El País szerint mintegy 30 ezer diákot fenyeget az a veszély, hogy anyagi okokból kimarad az egyetemről.

– Ez épp olyan, mintha valaki örökbe fogadna egy gyereket, csak épp nem a megélhetési, hanem a taníttatási költségeit vállalja át – érvel a „keresztapaság” mellett Adelaida de la Calle, a malagai egyetem rektora, egyben a spanyol rektori konferencia (CRUE) elnöke. Nem „találta fel a spanyolviaszt”, csupán felismerte azt a lehetőséget, amivel a tengerentúlon már évtizedeke óta élnek: az egyetemeken végzett, később jól fizetett állásokba kerülő „öregdiákok” visszafizethetnének valamit az alma maternek. De nemcsak ők, hanem a közjó iránt elkötelezett állampolgárok, és persze a felsőoktatásból jócskán profitáló vállalati szektor is fizethetne.

Jó példaként emlegetik a malagai egyetem Antonio Banderas-ösztöndíját, amit a színész azoknak a diákoknak alapított, akik az Egyesült Államokban szeretnének tanulni néhány szemesztert. (Jellemző persze, hogy az európai egyetemek költségvetésének mindössze 4 százaléka származik adományokból. A spanyolok esetében több mint 80 százalékban az állam a finanszírozó.)

A súlyos gazdasági válság közepette a spanyol kormány mindenütt próbál spórolni, az oktatáson különösen. 2010 óta 1,2 milliárd euróval ( több mint 12 százalékkal) csökkentették a spanyol állami egyetemek támogatását, miközben a tandíjak tartományonként ugyan eltérően, de mindenütt emelkedtek – van, ahol 90 százalékkal. Egy félév 700-1300 euró közti összegbe kerül az állami egyetemeken, mesterfokozaton pedig kreditenként kell fizetni, 22-34 eurót. Tehát ha valaki mesterfokozatot kíván szerezni, szaktól függően legalább 1000-2000 eurót kell, hogy tandíjra költsön. Az ösztöndíjakat szigorúan tanulmányi eredményekhez kötik, ami nem baj, viszont tavaly jókora késésekkel folyósították a havi apanázsokat, panaszolják a diákok. Pénz jövőre sem lesz több, így az egyetemek ügyességén is múlik, hogy sikerül-e máshonnan pótolni a hiányzó forrásokat.

Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy vajon tényleg a diákok „örökbefogadása” a jövő útja a felsőoktatás számára. Vállalatok már eddig is támogatták a spanyol egyetemeket, szponzoráltak külön kutatói ösztöndíjakat is, de sokak szerint az állami felsőoktatás alapvető finanszírozása mégiscsak állami feladat. A spanyol rektori konferencia szóvivője lapunknak elmondta: ez csupán egy egyéni felvetés volt, az egyetemek között nem történt egyeztetés, a rektorok sem tárgyaltak róla. Természetesen minden felajánlás jól jön egy ilyen helyzetben, de erre építeni hosszú távon nem lehet, és nem is kompenzálják a nagy elvonásokat – emlékeztet a spanyol sajtóban a Complutense egyetem rektora.

De óvatosan fogadták az ötletet a spanyol egyetemisták is: az egyik hallgatói szervezet nevében Ana Garcia azt nyilatkozta több lapnak: ez a módszer azt sugallná, mintha a továbbtanulás nem jog, hanem adomány volna. García szerint egyenesen bántó az a hozzállás, hogy „jön majd egy gazdag ember, aki finanszírozza a nincstelen család gyermekének tanulmányait”. Ám amilyen bántó, olyan jól megfelel a konzervatív kormány világnézetének. 

A valenciai diákok már ötödik napja tüntetnek az oktatást érintő megszorítások miatt
Protesters march during the fourth day of demonstrations against police brutality and educational cuts in central Valencia February 21, 2012. REUTERS/Heino Kalis (SPAIN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.