Focipályára gyűjtik a zanzibári halottakat

Több mint kétszáz halottat emeltek ki az óceánból vasárnapig a tanzániai partoknál, ahol szombaton hajnalban süllyedt el egy súlyosan túlterhelt komp mintegy 800 utassal a fedélzetén.

Az eddig megtalált 210 vízbe fúlt áldozatot - akik közül még 28 vár azonosításra - egy sportpályára vitték, ahol imámok és gyászoló hozzátartozóik imádkoznak értük. Az elhunytakat fekete törölközőkbe csavarva teszik közszemlére – külön a nőket és a férfiakat –, a könnyebb azonosíthatóság kedvéért ruháikat melléjük fektetik. Az MV Spice Islanders nevű vízi jármű Dar es-Salaamból indult, majd a zanzibári Unguja érintésével egy szomszédos szigetre, Pembára tartott, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett a nyílt tengeren, ahol sok az erős áramlat.

Szemtanúk elmondták, hogy a komp nagyon túl volt terhelve, s akadtak olyanok, akik bár utazni akartak, a hajó zsúfoltságát látva le is mondtak róla. Volt, aki a zsúfoltság miatt leszállt a kompról, ám ez nem mindenkinek sikerült: a legénység egy idő után megunta a fejetlenséget, és felhúzta a komp létráját. A szerencsétlenség hírére sokan özönlöttek a kikötőbe, s szidták azokat, akik engedték, hogy a túlterhelt vízi jármű elinduljon az Indiai-óceánon.

Az MV Spice Islanders elméletileg 600 személyes, de a szerencsétlenség idején mintegy nyolcszázan voltak rajta. A szombati katasztrófát követően több mint hatszáz túlélőt sikerült kihozni a partra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.