Flottilla-ügy: elfoglalták a nagykövetséget

Az athéni spanyol nagykövetség épületébe a nemzetközi tiltakozó akció egy spanyol szervezésű hajójának aktivistái hatoltak be, s ott békés ülősztrájkba kezdtek. Az erkélyre kitűzték a palesztin zászlót.

Elfoglalta az athéni spanyol nagykövetséget kedden a Gázába induló segélyflottilla aktivistáinak egy csoportja, tiltakozásul amiatt, hogy a hatóságok megtiltották a palesztin övezet izraeli zárlatának megtörésére készülő hajóknak a görög kikötők elhagyását.

A nagykövetség épületébe a nemzetközi tiltakozó akció egy spanyol szervezésű hajójának aktivistái hatoltak be, s ott békés ülősztrájkba kezdtek. A többségében spanyolokból álló, mintegy húszfős csoport palesztin zászlót tűzött ki a diplomáciai képviselet erkélyére, s azt követeli, hogy Madrid gyakoroljon nyomást az athéni kormányra annak érdekében, hogy az engedélyezze a flottilla kifutását a görög kikötőkből.

A napok óta Kréta Kolimpari kikötőjében várakozó, "Gernika" nevű hajó csapata közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy bár minden szükséges dokumentumot beszereztek, "a görög hatóságok mindenféle jogi alap nélkül megakadályozták, hogy a hajójuk útnak induljon".

Egy görög bíróság közben szabadlábra helyezte a flottilla egy másik hajójának amerikai kapitányát, négy nappal azután, hogy őrizetbe vették őt, amiért engedély nélkül próbált kihajózni Görögországból. John Klusmire-t, akinek Audacity of Hope nevű hajója Pireusz kikötőjéből kísérelt meg kifutni, kedden bilincsben vitték a bíróságra, s bár őrizetét megszüntették és hazautazhat, tettéért egy későbbi időpontban felelnie kell.

Előzőleg görög illetékesek és a flottilla résztvevői arról számoltak be, hogy a hatóságok őrizetbe vették a segélyakció egy további, főleg kanadaiakat szállító hajójának három aktivistáját, miután Tahrír nevű hajójuk szintén megpróbálta elhagyni Kréta szigetének egyik kikötőjét. A görög kereskedelmi hajózási minisztérium közlése szerint a két kanadai és egy ausztrál állampolgár közül az egyiket az engedély nélküli kifutásért, másik kettőjüket pedig azért tartóztatták le, mert kajakjaikkal próbálták megakadályozni, hogy a parti őrség megközelítse hajójukat.

Az egyik francia szervező keddi párizsi közlése szerint a hajókaraván egyik francia hajójának minden tiltás ellenére sikerült elhagynia a görög területi vizeket, s a vízi jármű útban van a Gázai övezet felé.

Az összesen mintegy 350 fős akcióban részt vevő hajók kifutását Görögország biztonsági aggodalmakra hivatkozva tiltotta meg múlt pénteken, egy évvel azután, hogy egy hasonló flottilla török vezérhajóját izraeli kommandósok rohanták le, de fegyveres ellenállásba ütköztek és a kialakult közelharcban kilenc török iszlamistát megöltek.

A görög külügyminisztérium azt is felajánlotta, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében maga célba juttatja azokat az adományokat, amelyeket a segélyflottilla résztvevői Gázába akarnak vinni.

Izrael azt mondja, azért vette blokád alá 2007-ben a Gázai övezetet, hogy elvágja a területen kormányra került militáns iszlamista csoport, a Hamász fegyverutánpótlását. A blokádon enyhítettek, miután a török hajó elleni tavalyi kommandós akció nemzetközi felháborodást váltott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.