Floridában népszavazáson dőlhet el a marihuána sorsa

A kellő számú aláírás megvan, a szövetségi állam legfelsőbb bírósága pedig elutasította az államügyészi óvást. A floridaiak november 4-én szavazhatnak orvosi célú használatról, amelyet a felmérések tanúsága szerint 82 százalékuk támogat is.

Késhegyig menő viták után hétfőn a szövetségi állam legfelsőbb bírósága hétfőn 4:3 arányban elutasította a Rick Scott kormányzó vezette republikánus adminisztráció óvását, így az Egyesült Államokban Florida lesz a következő szövetségi állam, ahol népszavazást tartanak a marihuána orvosi célú használatáról.

A referendum kiírásáért küzdő szervezeteknek a pénteki határidőig a szükséges 683 149-nél negyvenezerrel több, 722 416 aláírást sikerült összegyűjteniük, de ezt első körben hiába tették le az asztalra, az államügyészi hivatal óvást nyújtott be a legfelsőbb bíróságnál. A Pam Bondi vezette vádhatóságnak az nem tetszik, hogy a referendumon feltett kérdés – megengedik-e a floridaiak, hogy azoknak a személyeknek, akik valamilyen kórban szenvednek, marihuánát írjanak fel – épp hogy csak köszönő viszonyban van azzal a jogszabály-kiegészítéssel, amely az esetleges jóváhagyás után végül törvényerőre emelné az orvosi célú használatot. Ebben a jogszabály-kiegészítésben a „kór” helyett már az „egészségi állapot” kifejezés szerepel, és bár említ kilenc esetet, amelyben a betegek marihuánát szedhetnek – ilyen például a rák, az AIDS vagy a hepatitisz C –, hozzáfűzi, hogy az orvos felírhat marihuánát más problémákra is, ha úgy érzi, a gyógyulás lehetősége felülmúlja a fogyasztással járó egészségügyi kockázatokat. Ezek közé a „más problémák” közé az ügyészségi érvek szerint túl sok minden fér bele. Bondi azt mondta, a floridaiakat megtévesztik, hiszen a népszavazás sikere után elfogadásra váró kiegészítés gyakorlatilag „korlátlan” marihuána-fogyasztást tesz lehetővé.

Ez volt a késhegyig menő viták oka a legfelsőbb bíróság hét tagja között is. A többséget jelentő négy bíró úgy ítélte meg, a jogszabály-kiegészítés egésze alapján „ésszerű úgy vélni”, hogy a marihuána-fogyasztás Floridában az orvosi célú használatra korlátozódik majd. Ezzel a négy bírónak egyébként sikerült kisebbségbe kényszeríteni a taláros testület elnökét, Ricky Poulsont is. Ő az éles hangú kisebbségi vélemény szerzőjeként úgy fogalmazott, november 4-i referendumon a floridaiakra egy megtévesztő kérdést „szabadítanak rá”, amely rossz szolgálatot tesz „nekik és az alkotmányuknak” is.

Nem mintha a szövetségi állam lakóit túlságosan érdekelné a kormányzati ellenszél. A felmérések szerint Floridában a megkérdezettek 82 százaléka támogatja a marihuána orvosi célú használatát, úgy, hogy a referendumon a szavazatok 60 százaléka elég, hogy átmenjen a kérdés. (A 18-29 évesek 90 százaléka, de még a republikánusok 70 százaléka is azt szeretné, ha az orvosa felírhatna marihuánát a különféle egészségügyi problémákra.) Az érdekvédő szervezetek mindenesetre már ünnepelnek: Ben Pollara, a People United for Medical Marijuana (PUMM) kampányigazgatója a legfelsőbb bíróság hétfői döntése után úgy nyilatkozott, a marihuána orvosi célú használatáról rendezett népszavazás „történelmi pillanat” Florida életében. A PUMM eddig 3,3 millió dollárt szedett össze a népszavazási kampányra, ebből viszont – árulta el Pollara – mindössze ötvenezer maradt a bankban a 722 ezer aláírás összegyűjtése után.

Az Egyesült Államokban először Kalifornia döntött a marihuána orvosi célú használata mellett tizennyolc évvel ezelőtt, azóta pedig így vagy úgy, de még több mint húsz szövetségi állam követte a példát. Többnyire a birtoklást is dekriminalizálták. Tavalyelőtt Colorado, Washington és Oregon a rekreációs célú fogyasztást is népszavazásra bocsátotta, és bár Oregon lakói ezt végül elutasították, az első coloradói coffee shopok január 1-én nyithattak, a washingtoniak pedig valamikor az év második felében fognak. Az Egyesült Államokban a szövetségi törvények tiltják a marihuána rekreációs fogyasztását és orvosi célú használatát is. Barack Obama elnök személy szerint a legalizálás mellett van.

Coffee shop a kaliforniai Oaklandben. Florida lehet a következő állam, ahol a szövetségi tiltás ellenére zöld jelzést kap az orvosi célú fogyasztás
A person buys medical marijuana at Coffehouse Blue Sky in Oakland, California July 23, 2009. Voters in the City of Oakland recently passed Measure F, which creates a new business tax rate for medical marijuana dispensaries. Picture taken July 23, 2009. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES SOCIETY POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.