Irak: fizetsz vagy meghalsz

Az ISIS levélben üzent az iraki keresztényeknek.
Az Iszlám Állam megfenyegette a Moszulban élő keresztényeket, hogy ha nem térnek át az iszlám hitre, akkor meghalnak vagy adót fizetnek – írja az al-Dzsazíra.

A szunnita lázadó csoport követeléseit levélben küldte el pénteken. A levélben azt állítja, hogy a döntést azután hozták, hogy a keresztény vezetők nem mentek el arra a találkozóra, amit az ISIS hívott össze.

Válaszként az el nem menetelre a levél szerint a keresztényeknek vagy át kell térniük az iszlám hitre, vagy dzsizját (olyan adó, amit a nem muszlimok fizetnek muszlimoknak) kell fizetniük, vagy utolsó megoldásként halállal kell szembenézniük.

Moszult, Irak második legnagyobb városát múlt hónapban foglalták el az Iszlám Állam csapatai.

Az iraki hadsereg egységei, akik a városban állomásoztak, legtöbbjük síita, elmenekült, miután az ISIS betört Észak-Irakba.

A támadás előtt a moszuli keresztény közösséget háromezer főre becsülték, de közülük sokan elmenekültek. A templomokat és a keresztények vezette boltokat megrongálták, akik elmenekültek.

Az Iszlám Állam kalifája, Baghdadi vallási beszédet tartott Moszul nagy mecsetjében két héttel ezelőtt, felhíva az összes muszlimot, hogy csatlakozzon csoportjához.

Az ISIS ehhez hasonló követeléseket tett Szíriában. Hogy erejét megmutassa, közzétett képeket keresztre feszített keresztényekről, akik megtagadták a parancsaikat Rakkában.

Irakban az egyház vezetői még nem reagáltak hivatalosan a levélre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.