Fizetés nélkül távozhatunk

Mégis van ingyen ebéd. Romániában. Ha nem adnak róla számlát.

Ha a boltban vagy étteremben kérésre sem adnak számlát, az ügyfél fizetés nélkül távozhat – döntötte el szerdai ülésén a román kormány. Az előírás része az állami számlalottóról szóló szabályozásnak. A pénzügyi tárca az adóelkerülések csökkentését, valamint a számlakérés gyakorlatának lakossági népszerűsítését várja a programtól.

Szlovákia és Portugália példáját követve a román kormány is bevezeti a számlalottót. A havonta megszervezendő sorsoláson részt vesz valamennyi román állampolgár, aki ezer lejnél (kb. 67 ezer forint) kisebb értékben vásárolt a sorsolást megelőző hónapban.

A román számlalottó érdekessége, hogy a részvételhez nem kell regisztrálni, elég vásárláskor eltenni a számlát. A sorsoláskor két számot húznak ki: az első a nyertes számla értéke – 1 és 999 lej között –, a második a számla kiállításának a napja. A nyereményalapot annyifelé osztják el, ahányan a sorsolást követő harminc napon belül jelentkeznek az adóhatóságnál a jelzett napon és értékben kiadott üzleti számlával.

Az első, rendkívüli sorsolást április 13-án, az ortodox húsvét hétfőjén tartják, az első rendes, havi sorsolást pedig júliusban. A húsvéti nyereményalap egymillió lej (67 millió forint) lesz.

A jogszabály kötelezi a kereskedőket, hogy jól látható helyen tájékoztassák vásárlóikat: amennyiben nem kapnak számlát, nem kell fizetniük a kapott szolgáltatásért, a boltból pedig térítésmentesen magukkal vihetik a kosarukban található árut.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.