Fizessenek a gyerekek!

Hozzá kell járulniuk szüleik támogatásához a felnőtt gyerekeknek, még akkor is, ha évek óta nem tartják velük a kapcsolatot – döntött precedensértékű ítéletében tegnap a német legfelsőbb bíróság.

Számos német önkormányzat vezetése megkönnyebbült a döntés hallatán, amely azt jelenti, hogy a jövőben nem egyedül nekik kell állniuk az idős emberek gondozási költségeit. 2012-ben az önkormányzatoknak csaknem négymilliárd eurót kellett fordítaniuk az idősek szociális ellátására – írta a Süddeutsche Zeitung.

A vitatott döntés hátterében egy szomorú családi történet áll. Egy német nyugdíjasnak egy nap levelet kézbesített a posta, amelyben közölték vele, hogy idős apját, egy brémai fodrászt a városi önkormányzat szociális otthonába vitték, szíveskedjen hozzájárulni a gondozási költségekhez. Az apa 2003-ban meghalt, a költségek akkori értéken pedig 9000 euróra rúgtak. A fia azonban közölte, hogy az apjával negyven éve semmilyen kapcsolata nincs, amióta a szülei elváltak – ekkor 17 éves volt –, és néhány képeslapot kapott csupán tőle. Az apa a fia minden közeledési kísérletét elutasította: az esküvőjére nem ment el – eljegyzése hírét egy frappáns „Megőrültél?” kérdéssel kommentálta –, végrendeletében pedig még ki is semmizte, mindenét egy ismerősére hagyva. Miért fizesse ezek után a fia a költségeket?

A bíróságot mindez azonban nem hatotta meg. Talárosai azzal érveltek, hogy a férfi a válás után rendesen fizette a tartásdíjat a fia után, így annak is kötelessége gondoskodni az apjáról. Az érzelmi eltávolodás sajnálatos, de jogi ereje nincs.

A Süddeutsche Zeitung egyébként kommentárjában megjegyzi, félő, hogy a döntés újabb terheket ró a már amúgy is túlterhelt középnemzedékre, az úgynevezett szendvicsgenerációra. Miközben a gyerekek jóval később hagyják el a családi otthont, és így jóval tovább kell gondoskodni róluk, a dolgozó szülőkre még további terhek hárulnak majd. Ráadásul sok idős ember inkább lemond majd a szociális ellátásról, mert attól tart, hogy azt majd a gyerekein hajtják be.

A kölcsönös eltartási kötelezettség egyébként nincs kőbe vésve: a németek még a római jogból örökölték, de az angolszász vagy a svéd jogrendben már nyoma sincs.

Jelenet a 2009-es müncheni Oktoberfestről. Az érzelmi eltávolodás sajnálatos, de jogi ereje nincs
A young festival-goer walks with her father as they visit Oktoberfest in Munich, southern Germany, September 27, 2009. Millions of beer drinkers from around the world will come to the Bavarian capital over the next two weeks, for the world's biggest and most famous beer festival, the Oktoberfest. REUTERS/Murad Sezer (GERMANY SOCIETY IMAGES OF THE DAY) - RTXP03E
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.