Finnugorokhoz költözik Depardieu

A mordvinföldi Szaranszkban kapott állandó lakcímet az orosz állampolgárságú francia filmsztár.

Állandó oroszországi lakhelyére látogat ma Gerard Depardieu. A 64 éves mozicsillag rövid időn belül másodszor utazik Mordvinföld fővárosába. Legutóbb nem sokkal azután járt Szaranszkban, hogy Vlagyimir Putyin elnöktől friss orosz állampolgárként Szocsiban átvette orosz útlevelét – írta a Ria Novosztyi. A 800 ezres lakosság harmadrészét adó mordvinok – pontosabban a moksák és az erzák – nemzeti köztársasága már akkor felajánlotta, hogy válasszon magának náluk lakhelyet Depardieu (pontosabban az orosz átírás szabályait figyelembe véve Zserar Gyepargyje). Sőt, a Volga közelében fekvő Mordvinföld elnöke, Vlagyimir Volkov a köztársaság kulturális miniszteri posztját is felkínálta a színésznek, aki a kérést elhárította, mondván, ő az egész világ kulturális minisztereként kíván élni.

Depardieu új otthonában valójában csak papíron fog élni: a Gyemokratyicseszkaja (Demokratikus) utcában lévő szaranszki lakás nem az ő, hanem az Orosz Állami Filmalap (Goszfilmfond) vezetője rokonainak tulajdona, akik maguk is ott élnek. – A lakók hozzájárulása megvan a lakcím biztosításához – közölte Nyikolaj Borodacsov. A Goszfilmfond elnöke – Depardieu személyes barátja – azonban aligha számít rá, hogy Depardieu a rokonoknál húzza meg magát. Jelenleg már épül a faháza a Moszkva megyében fekvő Belije Sztolbi faluban, nem messze a filmalap központjától. A színész itt nemrég egy 1700 négyzetméteres telket vásárolt.

Hogy állandó lakcíme mégis Szaranszk lett, az talán Depardieu új filmtervére is utalhat. Ebben a városban adta ki jobbágyfelszabadító manifesztumát 1774-ben Emiljan Pugacsov. Az utolsó nagy oroszországi parasztfelkelés vezetőjének egyedül ebben a városban áll szobra. Depardieu az emlékművet megtekintve megjegyezte, hogy Pugacsov alkata, karaktere közel áll hozzá, szívesen eljátszaná a szerepét egy róla szóló filmben. Korábban ezt egy francia-orosz koprodukcióban készült, de Oroszországban eddig be nem mutatott tévéfilmsorozatban megtette Raszputyinnal, aki II. Miklós utolsó orosz cár kétes hírű, a vallásosságot és a hedonizmust páratlanul ötvöző bizalmasa volt. (Oroszországban ezen kívül eddig csak a Szovjetszkoje Bank és egy ketchup reklámarcaként vétette észre magát.)

Depardieu az év elején kapta meg orosz állampolgárságát, azután, hogy felháborodottan utasította el Francois Hollande kezdeményezését, amely szerint az egymillió euró feletti jövedelmeket 75 százalékos adóval sújtotta volna. A színész – sok más jómódú franciához hasonlóan – Belgiumba tette volna át székhelyét, amit a francia kormányfő, Jean-Marc Ayrault szánalmas cselekedetnek minősített. Depardieu ezután keresett új országot, amit történetesen a kedvező, mindössze 13 százalékos személyi jövedelemadót kirovó Oroszországban talált meg. – Szereti Oroszországot, régi terve volt az állampolgárság, amit a konfliktus nélkül is meg akart volna szerezni – hárította el a financiális szempontokat Borodacsov.

A 300 ezres Szaranszk nem számít Oroszország periferikus városának: az elmúlt években többször az ország legélhetőbb városának címét nyerte el. Az Oroszországi Finnugor Népek Szövetségének Központja is Szaranszk. (2007-ben a finnugor kongresszuson megfordult Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő, aki az orosz híradások szerint magyar táncokra tanította Vlagyimir Putyint.) A város 2018-ban a futball-vb egyik mérkőzésének is helyt ad, miután Oroszország elnyerte a torna rendezésének jogát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.