Filmre vették magukat a palesztinokat alázó izraeli határőrök

Izraeli határőrök olyan videofelvételeket tettek fel az internetre, amelyeken palesztinokat aláznak meg - számolt be róla pénteken a Háárec című izraeli napilap. A YouTube fájlmegosztó oldalra feltöltött videók egyikén egy férfira ráparancsolnak, hogy újra és újra pofozza meg magát, s ezalatt énekelje azt, hogy „Szeretem a határőröket”.

Közben  hallatszik, amint a képen nem látható határőrök nevetnek a férfin és megéljenzik. Egy másik felvétel egy rendőrautóban ülő palesztin férfit mutat,  amint ugyanezt a rigmust énekeltetik vele. Egy harmadik klip fotókból áll, amelyek egy megkötözött palesztint mutatnak egy  szobában. A szemét izraeli zászlóval kötötték be, s a képek egyikén  egy izraeli katona pózol és mosolyog az őrizetes mellett. Egy  további, szintén fotókból összeállított klipen határőrök vannak, a  háttérben pedig valaki egyebek közt ezt énekli: „Tudassátok minden  arab anyával, hogy gyermekeinek sorsa az Óvárosi Társaság kezében  van.” A cikk közzététele óta a YouTube eltávolította a felvételeket honnlapjáról.

Az újság idéz egy meg nem nevezett határőrtisztet, aki szerint  ez egy gyakori viselkedés a Jeruzsálemben és a Ciszjordániát  Izraeltől elválasztó határkerítés mentén szolgáló rendőrök között.

A határőrség szóvivője, Mose Finszi ezzel szemben azt  hangoztatta, hogy "az elmúlt években jelentősen visszaesett a  hasonló incidensek száma, miután változtattak a sorállomány  kiképzésén". A szóvivő hozzátette, hogy a szóban forgó videoklipek  több évvel ezelőtt készültek, s azóta a határőrség kivizsgált néhány  ilyen esetet, az elkövetőket pedig lefokozták, illetve  eltávolították a testülettől.

A rendőrségnek alárendelt izraeli határőrök dolga egyebek közt,  hogy a ciszjordániai közúti ellenőrzőpontokon és a Jeruzsálembe való  belépéskor ellenőrizzék mindenkinek a személyazonosságát, és  kiemeljék közülük az engedély nélkül Izraelbe érkező palesztin  munkásokat. A határőrök közül az utóbbi időkben többeket elítéltek a  palesztinokkal szemben elkövetett rossz bánásmód miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.