Filmforgatásnak indult Rózsa Floresék halálos kalandja

Befejeződött a magyar túlélő, Tóásó Előd vallomása a Bolíviában zajló „terrorizmusper” tárgyalásán. Az ügyészek ma arról döntenek, hogy Tóásó szabadlábra kerülhet-e a több mint négy éves fogva tartása után. A törvények 36 hónapban maximalizálják az előzetest.

Tóásó kedden folytatta vallomását, illetve válaszolt az ügyészek kérdéseire a Santa Cruz-i perben. A bolíviai-horvát Mario Tadic mellett Tóásó túlélője a bolíviai kommandósok 2009. áprilisi akciójának, amelyet a Santa-Cruz-i Las Americas szállodájában hajtottak végre. A támadásban a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer életét vesztette. Tóásó most elmesélte, hogy több mint hét éve, egy budapesti könyvvásáron ismerkedett meg Rózsa Floresszel, aki később fizette a repülőjegyét Santa Cruzba. Rózsa Flores azért hívta meg, mert filmet akart forgatni, amely – idézett az El Deber a vallomásból – az ötvenes éveinek Bolíviájában játszódott volna.

Tóásó elmondta azt is, hogy a balkáni háború idején még kisgyerek volt, egyébként sem vett részt semmiféle katonai akcióban, egy magyar középiskolában informatikát és multimédiát tanított. Forgatott néhány rövidfilmet, az egyikben szerepelt Magyarosi is, talán ezért hívta meg őket Rózsa a filmforgatáshoz. Elismerte, hogy a Santa Cruz-i vásár és kiállítóközpontban (Fexpo) volt egy irodájuk, amely a filmkészítéssel állt kapcsolatban, ahol Rózsa és Tadic is dolgozott, de – mint Tóásó állítja – nem tud más bolíviai személyről.

Az irodáról Tóásót azért kérdezte az ügyész, mert a vásár Cotas nevű standjánál találtak fegyvereket, ami a terrorizmusvád egyik alapja Tóásó, illetve további 38 személy ellen. Tóásó azt is tagadta, hogy katonai információkat tartalmazó térképek lettek volna náluk. Megismételte azt a kezdetektől hangoztatott panaszát, hogy a kommandósok megverték, illetve hogy az egész szállodai akcióra nem volt ügyészi felhatalmazás. Említette azt is, hogy a kommandósok utólag átrendezték a helyszínt, és terhelő bizonyítékokat helyeztek el a szobákban.

 

Nézegessen lakberendező kommandósokat!

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Tóásó utalt arra a kommandós akcióról készült videofelvételre is, amelyen a Las Americas hotelben látható volt egy Rózsához hasonló inget viselő férfi is, de ez a férfi nem volt sem Rózsa, sem senki más a csoportjukból. Ezúttal is hangoztatta, amit már egy hete, miszerint Dwyert még életben látta, amikor őt és Tadicot a rendőrök kivitték a repülőtérre, az írrel biztos, hogy nem a szállodában végeztek, valószínűleg a repülőtéren. Sergio Cespedes ügyész elutasította azt a kérelmet, hogy Dwyer kivégzése ügyében indítsanak új nyomozást. Tóásó egyébként elárulta azt, hogy a börtönben való fogva tartása alatt naplójába leírta az igazságot mindarról, ami történt, és a dokumentumot hazaküldte Magyarországra – írta az El Deber.

Az ugyancsak Santa Cruz-i El Dia értesülése szerint ma délután (az időkülönbség miatt késő este) várható, hogy napirendre kerül Tóásó többször is előadott kérelme, miszerint az ügyészek döntsenek szabadlábra helyezéséről, miután immár több mint négy éve van előzetesben. A bolíviai törvények 36 hónapban maximálják az előzetes határidejét.

Tóásó vallomása, illetve az ügyészi kérések ezzel véget érnek. A következő vádlott Ignacio Villa Vargas, az „El Viejo” (Öreg) néven ismert személy lesz, aki Rózsáék alkalmi gépkocsivezetője volt. A nyomozást éveken át vezető Marcelo Sosa ügyész El Viejo első vallomására alapozta a vádat, ám a volt gépkocsivezető utóbb többször is azt nyilatkozta, hogy fenyegetésekkel kényszerítették ki belőle a hamis tanúvallomást. Villa Vargas – aki asztmás – maga is kérte előzetes letartóztatásának megszüntetését.

Tóásó Előd első bírósági meghallgatásán, 2011-ben Cochabambában. Már rég szabadlábon kellene védekeznie
SZÖVEGKIEGÉSZÍTÉS Cochabamba, 2011. április 11. TÓÁSÓ Előd magyar állampolgár (k) első bírósági meghallgatásán vesz részt a bolíviai Cochabambában. Tóásót egy horvát származású férfival együtt azzal vádolják, hogy merényletre készültek a bolíviai elnök ellen. Tóásót 2009. április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában végrehajtott műveletben fogták el, amelynek során agyonlőtték a magyar-bolíviai-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardót és a magyar Magyarosi Árpádot, valamint egy ír férfit. A tóásó trikóján olvasható spanyol felirat jelentése: "Harcosnak születtünk, de nem vagyunk terroristák". (MTI/AP/Nano Cartagena)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.