Figyelik az ebolásokat a New York-i JFK reptéren

A New York-i John F. Kennedy (JFK) repülőtér az első amerikai légi kikötő, ahol a mai naptól kezdve célzott vizsgálatokkal igyekeznek megállítani az ebola terjedését. Az egészségügyi világszervezet (WHO) szerint a járvány áldozatainak száma már a 4 ezret is meghaladta.
A manhattani Bellevue kórházban is táblák figyelmeztetnek az ebola tüneteire.
Táblák figyelmeztetnek az ebola tüneteire.

A jelentős forgalmat bonyolító JFK repülőtéren már minden Libériából, Sierra Leonéből és Guineából – az ebola által leginkább sújtott országokból – érkező utas testhőjét megmérik, hogy így szűrjék ki az ebolával fertőzötteket. Ha valakinek a láza 38 fölé szökik, gyanús, hogy megkapta a halálos kórt, és a tünetek jelentkezésekor már fertőz is – írja a BBC.

A New York-i légi kikötőn kívül további öt városban – legközelebb Chicagóban, Washingtonban, Atlantában – is hamarosan megkezdik a nyugat-afrikai országból érkező utasok vizsgálatát, mivel ezen városok legforgalmasabb repterei fogadják az Amerikába érkezők 90 százalékát.

Bemutató a védőruha használatáról.
Bemutató a védőruha használatáról a manhattani Bellevue kórházban.
STRINGER / Reuters

Az Egyesült Államokba való megérkezés előtt szintén megmérik az utasok lázát, és alaposan kikérdezik őket, így arról is nyilatkozniuk kell, hogy kapcsolatban álltak-e bárkivel, akit megfertőzött a vírus. Amennyiben a kérdőív bármelyik pontjára igennek felelnek, a hatóságok azonnal közbelépnek. Ez azonban közel sem megbízható módszer, hiszen aki ki akar jutni az országból, egyszerűen hazudik.

A Dallasban elhunyt libériai Thomas Duncan esete is ezt mutatja. A férfi szeptember végén érkezett az Egyesült Államokba, és bár korábban úgy nyilatkozott, hogy az utazás során még nem jelentkeztek nála a tünetek és láza sem volt, a libériai repülőtéren kitöltött kérdőíven azt állította, hogy nem érintkezett ebolás beteggel, holott szemtanúk később több sajtóorgánumnak is úgy nyilatkoztak, hogy a férfi ápolt egy fertőzöttet.

A világ egyéb pontjain is szigorításokat vezettek be az ebola miatt. Nagy-Britanniában szintén kikérdezik az érintett országokból érkezőket – a Heathrow, Gatwick reptereken, valamint az Eurostar termináljain –, szükség esetén pedig orvosi vizsgálatnak vetik őket alá. Az ebola miatt a marokkói kormány mindeközben kérvényt nyújtott be a jövő évi afrikai nemzetek kupája labdarúgó bajnokság elhalasztására, Libériában pedig elhalasztják a jövő héten esedékes szenátusi választásokat, ugyanis tartanak tőle, hogy egy ilyen tömegeket megmozgató eseményen még gyorsabban terjedne a vírus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.