Fidesz-listán indulhat Tőkés László

Az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét csak úgy lehet biztosítani, ha Tőkés László a Fidesz jelöltjeként szerez mandátumot – állapította meg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választmánya szombati, székelyudvarhelyi ülésén, amelyet az európai parlamenti (EP-) választásokkal kapcsolatos stratégia elfogadására hívtak össze.

Röviddel korábban az erdélyi magyarság politikai képviseletét a rendszerváltás óta ellátó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rangsorolta jelöltjeit, és nyilvánvalóvá vált, hogy az RMDSZ-listán nem szorítanak helyet Tőkésnek, az EMNP informális vezetőjének.

A szövetség amúgy tárgyalásokat is csupán a másik kisebb formációval, a Magyar Polgári Párttal (MPP) folytatott. Ennek ellenére az EMNP az utolsó pillanatig reménykedett egy választási koalícióban, és ennek megfelelően lebegtette az önálló lista indítását. Egy-két százaléknyi szavazat elvesztése ugyanis egyet jelentene az RMDSZ-nek az 5 százalékos bejutási küszöb elbukásával.

Végül Toró T. Tibor pártelnök vasárnap bejelentette, az EMNP „nem akarja kockáztatni” az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét, ezért a választmány döntése értelmében nem indít saját jelöltlistát a májusi EP-választásokon. Valójában a döntés mögött az állhat, hogy az EMNP támogatottsága a töredéke a mandátumszerzéshez szükséges öt százaléknak, sőt már a jelöltállításhoz szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtése is komoly kihívást jelentene.

Tőkést független jelöltként is indíthatnák. Ebben az esetben „csak” 100 ezer aláírásra volna szükség, illetve a mandátumszerzéshez mintegy 120 ezer szavazatra, a részvétel függvényében. Csakhogy az EMNP-re kevesebb mint 50 ezren voksoltak a 2012 decemberi választásokon. Az említett küszöbök azzal együtt is nehezen teljesíthetők, hogy Tőkés népszerűsége vélhetően megnőtt némileg, miután a Romániában kormányzó szociáldemokraták durva támadássorozatot indítottak ellene. (Többek között kezdeményezték a neki adományozott román állami érdemrend visszavonását.)

Információnk szerint a Fidesz az EP-jelöltlistája 13-ik helyét ajánlotta fel Tőkésnek, amit ő habozott elfogadni.  Az értesülést megerősíteni látszik az EMNP választmányának döntése, amely „felkéri” a párt védnökét, Tőkés László EP-képviselőt, fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért.

Tőkés Fidesz-listán való indulása már tavaly ősszel felmerült. Az egyik forgatókönyv szerint az erdélyi politikus nem egészen két évig tartana igényt a posztra, amíg eléri a 63 éves nyugdíjkorhatárt. Ezután a Fidesz-lista soron következő jelöltje lépne előre a Tőkés nyugdíjazásával megüresedő helyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.