Fidel Castro maga is meglepődött, hogy még él

Fidel Castro arról mesélt, hogy annak idején azért adta át a hatalmat öccsének, Raúlnak, mert halálos betegséget diagnosztizáltak nála. Nem gondolta volna, hogy eddig fog élni.

Fidel Castro a 87. születésnapja alkalmából publikált cikkben arról írt, nem gondolta volna, hogy átvészeli a gyomor- és bélbetegségét és ilyen sokáig fog élni. „El sem hittem volna, hogy még hét évig élek” – írta a Granmában. „Amikor megértettem, hogy a betegség végzetes lehet, nem haboztam lemondani elnöki teendőimről” – jelentette ki a Kubát 1959-től 2006-ig vezető Castro, aki hivatalosan 2008-ban vonult vissza.

Castro azt is elárulta, hogy Kuba fegyvereket kapott Észak-Koreától az 1980-as években, miután Jurij Andropov kijelentette, hogy a Szovjetunió nem tudja többé megvédeni a kommunista szigetországot, így ha támadás éri az Egyesült Államok részéről, akkor egyedül kell harcolnia.

Habár az SZU továbbra is szolgáltatott fegyvereket Kubának, Havanna úgy döntött, hogy más „baráti országoktól” is szereznek eszközöket, hogy „fel tudják fegyverezni az egymillió kubai harcost.” Kim Ir Szen például százezer gépkarabélyt küldött lőszerrel együtt „anélkül, hogy egy pennyt is kért volna érte.”

Az ENSZ-szakértői egy ideje már vizsgálnak egy fegyverszállítmányt, amelyet a panamai hatóságok a Panama-csatornánál fogtak el. Az észak-koreai hajó Kubából származó fegyvereket vitt cukor közé rejtve. Havanna beismerte, hogy tőlük származnak a fegyverek, de azt állították, hogy csak javítani küldték Észak-Koreába a szovjet gyártmányú eszközöket, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.