„Kiváló kormány leszünk!”

Ivan Gasparovic kinevezte az új szlovák kabinetet, amelynek ismét van magyar tagja, Robert Fico exkormányfőt a pozsonyi parlament egyik alelnökének választották. Iveta Radicová nem pusztán jó kormányzást ígért.

Ivan Gasparovic államfő pénteken kinevezte Iveta Radicová kormányát, amelynek tizennégy minisztere lesz. A miniszterelnökön kívül négy tárcavezetőt a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) jelölt, ugyanennyit a Szabadság és Szolidaritás (SaS) is, hármat a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), egyelőre kettőt pedig a Híd. A Bugár Béla vezette párt nevezi majd meg a leendő környezetvédelmi minisztert, de majd csak akkor, ha a pozsonyi parlament döntése alapján ez a tárca ismét önállósul, ugyanis a Fico-kabinet nemrég összevonta az agrárminisztériummal. Szlovákia történetében először tölti be hölgy a miniszterelnöki posztot. Újdonságnak számított az is, hogy az ünnepélyes eskütételen a miniszterek családtagjai is részt vettek. A szlovák elnök Cicero egyik mondását módosítva hívta fel a jelenlévők figyelmét arra, hogy az a jó kormány, amely mindenkit szolgál, de senkinek sem árt. Mire a csütörtök este kinevezett Iveta Radicová igy válaszolt: –  Mindannyian azon leszünk, hogy négy év múlva, megbízatási időnk végén az elnök majd azt mondhassa, hogy nem jó, hanem kiváló kormánya volt Szlovákiának.

A kormányfőhelyettesi posztot a Híd jelöltje, Rudolf Chmel irodalomtörténész, a szlovák-magyar politikai és kulturális kapcsolatok egyik neves szakértője tölti be, aki több új jogkört kap. Hivatalához tartozik majd a nemzetiségi kulturális intézmények finanszírozása, amelyhez a költségvetésből elkülönített pénzcsomag áll majd a rendelkezésére, továbbá a nemzetiségi iskolák szakmai felügyelete is. A miniszterelnök-helyettesnek törvényelőkészítő hatásköre is lesz. Lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a kormányprogram téziseinek megfelelően mielőbb javasolni kívánja az államnyelvtörvény több értelmetlen rendelkezésének az eltörlését, illetve módosítását.

A kabinet jelenlegi egyetlen magyar tagja Simon Zsolt, aki az agrártárca élére került, amelyet 2002 és 2006 között – akkor a Magyar Koalíció Pártjának tagjaként - már vezetett. Az ugyancsak tegnap kinevezett államtitkárok közül két szakember szintén magyar. Csicsai Gábor csallóközi állatorvos az agrárminisztériumban, Ondrejcsák Róbert ismert szlovákiai biztonságpolitikai szakember pedig a védelmi minisztériumban tölti be ezt a posztot.

Az ismert politikusok közé tartozik Mikulás Dzurinda, az új szlovák külügyminiszter, továbbá Ivan Miklos, a pénzügyi és Daniel Lipsic, a belügyi tárca új vezetője. Érdekességnek számít, hogy az oktatásügyi miniszter Eugen Jurzyca lett, aki közgazdász.  Az új kulturális minisztert az SaS jelölte a negyvenéves Daniel Krajcer személyében, aki éveken keresztül Markíza, majd pedig a Joj kereskedelmi tévékben politikai vitaműsorokat vezetett, s csupán négy hónapja lépett be a nagypolitikába.

Pénteken folytatódott a pozsonyi parlament ülése is, amelyen Robert Fico exkormányfőt, az ellenzékbe vonult Smer vezetőjét  az egyik alelnökké választották. A száznegyvenkilenc jelenlévő közül százan támogatták kinevezését. Három kollégáját, a kormánypártokat képviselő Bugár Bélát, Milan Hortot és Pavol Hrusovskyt már tegnap beiktatták ebbe a tisztségbe.

Radicová és Fico koccintása a szlovák parlamentben
Former Slovak prime minister Robert Fico (R) toasts new Prime Minister and leader of the Christian Democratic Union (SDKU) Iveta Radicova at the Government Office of the Slovak Republic in Bratislava July 8, 2010. Slovak President Ivan Gasparovic named Radicova on Thursday as prime minister of a centre-right government, ousting the leftist cabinet of Fico, after the coalition's surprise victory in a June election. REUTERS/Radovan Stoklasa (SLOVAKIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.