Ficónak nincs gusztusa az újabb orosz szankciókra

Nem vágyom arra, hogy Oroszországgal szemben újabb szankciókat fogadjanak el, ellenkezőleg, a párbeszédet és a megoldást szorgalmazom.

Robert Fico szlovák kormányfő ezt az ukrajnai helyzettel összefüggésben mondta azon az egész napos szakmai konferencián, amelyet a szlovák külügyi tárca és a külpolitikai kutató központ rendezett a szlovák külpolitika tavalyi esztendejének értékelése céljából. A szlovák miniszterelnök kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte a pozsonyi rendezvényről szóló beszámolójában.

A szlovák kormányfő a konferencián mondott beszédében ismételten leszögezte: az ukrajnai helyzet rendezésével kapcsolatban csak a békés megoldást tartja célravezetőnek, a térségbe történő esetleges fegyverszállításra, illetve a katonai jelenlét megerősítésére pedig kétkedve tekint, ugyanakkor nem vágyik arra sem, hogy Oroszországgal szemben újabb szankciókat fogadjanak el.

Robert Fico megjegyezte: az, hogy nem tesz rendszeresen Oroszországot elítélő kijelentéseket, nem jelenti azt, hogy lemondott volna azoknak az értékeknek a képviseletéről, amelyeket Szlovákia és lakossága magáénak vall.

"Nyilvánvalóvá tettük az unió szintjén is, hogy Szlovákia mindig csatlakozott a közös álláspontokhoz. Ez a jövőben is így lesz, amennyiben ezek (az álláspontok) indokoltak lesznek" - fogalmazott Fico. Kifejtette: a helyzet rendezésével kapcsolatos uniós egyeztetéseken a továbbiakban is országa érdekében fog szót emelni, ám soha nem kíván "szembemenni" a nemzetközi szervezetek, elsősorban az EU és a NATO egységével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.