Ficóéknak nem sikerült megbuktatni Radicovát

Eredménytelen lett az ellenzéki Smer bizalmatlansági indítványa Iveta Radicová kormányfő ellen. Tizennégy órás maratoni parlamenti ülést követően, szerda reggel fél hétkor tartott végszavazáson mindössze 69 támogatta a javaslatot. 76 kellett volna.

Eredménytelen lett az ellenzéki Smer bizalmatlansági indítványa Iveta Radicová kormányfő ellen. Tizennégy órás maratoni parlamenti ülést követően, szerda reggel fél hétkor tartották a végszavazást. A javaslatot mindössze 69 képviselő támogatta, ellene pedig 78-can szavaztak. A miniszterelnök asszony leváltáshoz legalább 76 támogató voks kellett volna.

Robert Fico, a Smer elnöke a vitában azzal érvelt, hogy kormányhivatal egyik vezető munkatársa is korrupciós ügybe keveredett, amelyről Iveta Radicovának még a botrány kipattanása előtt tudnia kellett. Fico több más gyanús esetet is megemlített, amelyek felett a kormányfő tudatosan elsiklott, mert a történtek pártjának, Szlovák Kereszténydemokrata Uniónak az (SDKÚ) országos és regionális vezetőihez kötődnek.

- A kormányfő becsapta a választópolgárokat, mert a tavalyi voksolások előtt azt igérte, hogy ha hatalomra kerülnek akkor nem lesz adóemelés és privatizálás. Iveta Radicová ezeket az igéreteit is megszegte, a kőkemény jobboldali politikusként támogatta a szegényeket és a középréteget sújtó megszorító intézkedéseket, ezért nincs morális joga ahhoz, hogy kormányfő maradjon. Ráadásul ezt a tisztséget amúgy sem képes betölteni – vélekedett az elődje.  Az ellenzéki pártelnök végül a zavaros belpolitikai helyzet rendezése érdekében mielőbbi előrehozott választásokat sürgetett.

Iveta Radicová visszautasította Robert Fico gyanúsításait, Ivan Miklos pénzügyminiszter pedig adatokkal igazolta, hogy az előző kabinet gazdasági értelemben romhalmazt hagyott maga után, mert drámaian megnövekedett a költségvetési hiány, s lényegesen romlottak a további lényeges mutatók is. Kiutat csupán a jöléti költségek lefaragása, továbbá az általános forgalmi adó emelése jelentette, 19 százalékról húszra – érvelt a tárcavezető.

Az estétől kora reggelig lezajlott indulatos vitában kormánypártiak az előző kabinet korrupciós ügyeire emlékeztették Robert Ficót, aki azzal védekezett, hogy miniszterelnöksége idején tizenegy minisztert menesztett, jórészt gyanús ügyek miatt, Iveta Radicová pozíciója viszont olyan gyenge, hogy még egy államtitkárt is képtelen leváltani.

Radicová túlélte Fico pártjának támadását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.