Ficóék távol a szociáldemokráciától

A Szlovákiából hallatszó nacionalista ricsajt arra használja a kormányzó Smer-Szociáldemokrácia, hogy palástolja a sokasodó pozsonyi botrányokat – írja a Sme. A lap szerint nem a kormány, hanem a gazdasági szükség tanítja meg szlovákul a magyar kisebbséget.

A Szlovákiában élő magyarok nem a Pozsony által gerjesztett mesterséges követelések következtében tanulnak meg szlovákul, hanem ha annak szükségét fogják érezni, ha az számukra kifizetődő lesz. Ez a helyzet most van kialakulóban – mutat rá hétfői kommentárjában a Sme.

A mértékadó liberális napilap szerint a földrajzi megnevezések kisebbségi tankönyvekben való használatáról szóló vita a koalíciónak – különösen a vezető Smernek – alapvetően csak arra szolgált, hogy a magyarok orrára koppintson, megmutassa ki az úr a háznál, és hogy nacionalista zajongással takarja el a sokasodó botrányokat.

Hála a megbízható koalíciós partnereknek és Ivan Gasparovic elnöknek mindezt úgy vitte végbe a Smer nacionalista szárnya, hogy magának a pártnak nem kellett nyílt kártyákkal játszania, nem kellett felfednie, milyen messze van még a modern európai baloldali pártoktól és azok emberi jogi koncepcióitól. A Smer most olyan képet vághat, mintha ellensúlyozná a nacionalistákat a koalícióban, holott az általa kompromisszumnak beállított javaslat nem volt más, mint visszatérés a dolgok természetes rendjéhez.

Ugyanakkor a dolgok természetes rendje az, ami a legmegbízhatóbban megoldhatja a mesterségesen teremtett nyelvi problémát. Egy nyelvet ugyanis általában senki sem fog megtanulni azért, mert azt felülről elrendelik. Példa erre az orosz nyelv kötelező oktatása 1989 előtt. Egy nyelvet azért tanulnak meg az emberek, mert annak tudását szükségesnek érzik a maguk számára - írta a Sme.

A dél-szlovákiai magyarok körében ez a szükséglet csak most jelentkezik, s nem a kormány igyekezete következtében, hanem inkább annak ellenére. A magyarok ugyanis nem a buta kormányrendeletek következtében fognak jobban megtanulni szlovákul, hanem azért, mert ezt a maguk számára szükségesnek fogják tartani. Ha ugyanis például megerősödik a szlovák gazdaság, a kisebbség számára előnyösebb lesz Szlovákiában munkát vállalni, nem pedig a Dunától délre - jegyzi meg a Peter Morvay, a Sme-kommentár szerzője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.