Fico vetélytársra lelt

A vártnál izgalmasabban alakulhat a szlovákiai elnökválasztás, amely immár legalább kétesélyes - derül ki a szlovákiai közvélemény-kutató intézetek legújabb felméréseiből.

Az államfő-jelöltek listáját eddig toronymagasan vezető Robert Fico jelenlegi miniszterelnök (37,4 %) mögé felzárkózott Andrej Kiska vállalkozó (23%) - a Median ügynökség ennél is kisebb különbséget 35,8, illetve 32,6 százalék mért. Harmadik helyen a szlovák kereszténydemokrata Radoslav Procházka és Milan Knazko színész és rendszerváltó néptribun áll, egyaránt 9,5 százalékkal. Bárdos Gyulára, a Magyar Közösség Pártjának elnökjelöltjére a megkérdezettek 4,5 százaléka voksolna.

Az ötvenegy éves Andrej Kiska Poprádon született, villamosmérnök. A rendszerváltás után bátyjával együtt hitelező cégeket alapított, amelyek segítségével részletre lehetett háztartási gépeket és szórakoztató elektronikát vásárolni. Három évvel ezelőtt eladta a tulajdonrészeit, s megalapította a Jó Angyal (Dobrý anjel) segélyszervezetet, amellyel főleg szegény sorsú szülők súlyosan beteg gyermekek támogatja.

Lapunk érdeklődésére a milliárdos elmondta: tavaly ősszel határozta el, hogy indul a márciusi elnökválasztáson. "Vállalkozóként olyan sokszor szembesültem korrupt és arrogáns tisztségviselőkkel és döntéshozókkal, hogy mindezt nem nézhetem tétlenül. Meggyőződésem, hogy pártoktól és gazdasági érdekcsoportoktól független elnökre van szüksége országunknak, aki morális tekintélyével képes a kormánypárt ellensúlya, a politikai viszálykodások fékezője lenni" - nyilatkozta megkeresésünkre.

"Hiába hablatyolnak politikai vetélytársaim a kormányhatalommal szembeni fékek és ellensúlyok fontosságáról, valójában sokat ártana a hazánknak, ha az államfő, a házelnök és a miniszterelnök másfele húzna" - szögezte le Robert Fico a Mladá fronta Dnes cseh napilapnak adott nyilatkozatában. Több politikai elemző szerint éppen ezzel a nyilatkozatával ártott sokat önmagának.

Neves szlovák politológusok szerint a bizonytalan polgárok közül egyre többen vélik úgy, hogy független és civil jelöltet kell választani, mert egyrészt elegük van a politikusok viszálykodásaiból és korrupciós botrányaiból, másrészt pedig nem szeretnék, ha Szlovákiába visszatérne az egypártrendszer. Jelenleg a Smer-SD elnöke a kormányfő, Pavol Paska házelnök is ugyanennek a pártnak a vezetőségi tagja. Ivan Gasparovic leköszönő államfő ugyan függetlennek hirdeti magát, valójában azonban a kormánypárt érdekeit szolgálja.

Szív, ész, jellem - Andrej Kiska óriásplakátja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.