Fico szerint zsarolnak a kisebbségek

Továbbra is érvényes, hogy Szlovákia nemzetállam – jelentette ki a szlovák kormányfő azon a tudományos konferencián, amelyet az egykori nemzetvédő szervezet, a Matica Slovenská megalakulásának 150. évfordulója alkalmából rendeztek.

– Mivel a szlovákoknak nem lehetett királyuk, hát királynőt hoztak létre, a Maticát, amely tevékenységével megmentette nemzetünket – hangoztatta Fico, aki nagyra értékelte a jubiláló társaság „pótolhatatlan szerepét a nemzeti eszmék megőrzésében, a társadalom morális megújulásában és a mai ifjú nemzedékek hazafias nevelésében”.

Mostanság különös fejlemények tanúi vagyunk hazánkban, mert az államalkotó nemzet hátrányára az itteni kisebbségiek saját gondjaikat helyezik előtérbe, mintha szlovákok nem is élnének az országban. Függetlenül attól, hogy roma, etnikai, világnézeti vagy más kisebbségről van szó, felszólítjuk őket, hogy hagyják abba a zsarolást. Ne csak a kezüket nyújtsák követelőzve, hanem az állam iránti kötelességeiket is tudatosítsák. Bárhogy is tiszteljük őket, a független Szlovákiát elsősorban az államalkotó nemzet érdekében alapítottuk – fejtegette beszédében a szlovák kormányfő.

A Híd közleményben tiltakozott Fico beszéde miatt; Bugár Béla pártja szerint a szlovák kormányfő másodrangú polgárok pozíciójába helyezte a szlovákiai kisebbségeket. Berényi József a maga részéről úgy vélte, Fico ismét az igazi arcát és nézeteit villantotta fel. – Egyúttal üzent Magyarországra is, ahol sokan illúziókat kergetnek a két szomszéd állam között mostanság érvényesülő mosolydiplomácia miatt – mutatott rá a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.