Fico szerint időszerű alternatíva az euróövezet felbomlása

Ötven százalék esélyt adok a megmaradására és megerősödésére, és ugyanennyit a felbomlásra – közölte pozsonyi sajtótájékoztatóján a szlovák kormányfő.

Így folytatta: – Szlovákiának kis országként mindent meg kell tennie azért, hogy ha az utóbbi forgatókönyv érvényesülne az euróövezetben, akkor az erős országok között maradjon. Ezt pedig csak szigorú és következetes pénzügyi fegyelemmel érhetjük el, továbbá azzal, hogy képesek vagyunk az úgynevezett házi feladatot teljesíteni, ami esetünkben elsősorban az államháztartási hiány három százalék alá való leszorítását jelenti. Robert Fico szerint a jelenlegi euroövezet sorsa jórészt attól függ, miként oldja meg súlyos gondjait Görögország és Spanyolország. – Ugyanilyen fontos tényező lesz az is, hogy az érintett EU-tagállamok miként reagálnak az európai integráció megerősítését célzó szándékokra. Ezek alapján dől el, hogy megerősödik vagy felbomlik az euroövezet. A két vágányon tovább haladó Európai Unió egyre időszerűbb alternatíva, s arról, hogy egyes országok melyik társaságba kerülnek egyértelmű gazdasági és pénzügyi érdekek döntenek – szögezte le a miniszterelnök, aki a továbbiakban kifejtette, hogy Szlovákia csak akkor kerülhet az erős országok közé, ha a jövö év végéig valóra váltja a kormány huszonkét pontos konszolidációs tervét. Ennek köszönhetően 2,3 milliárd euróval javul az államháztartás egyenlege, s amellyel szemben a jelenlegi szlovákiai ellenzék képtelen volt életképes alternatívával előállni.

A pozsonyi parlament döntése alapján a bankok még ebben az esztendőben az államkasszába egyszeri, összesen 50 millió eurónyi extra adót fizetnek be. Jövőre pedig már nemcsak a jogi személyek, hanem a lakosság betétállományak 0,4 százalékát lesznek kötelesek utalni az államkasszába. Jövőre megszűnik az egykulcsos áfa is, emiatt az eddigi tizenkilencről huszonhárom százalékra emelik a társasági adót. Már idén októbertől az eddigi kilenc helyett havonta csak négy százalékot utalhat a mintegy másfél millió tag a magánnyugdíjpénztárba. Tizennégy százalékot az állami Szociális Biztosítónak köteles folyósítani, amelynek a bevétele ennek köszönhetően kora ősztől az eddig tervezettnél havonta negyvenmillióval gyarapodik. Jövőre már nemcsak a helyi önkormányzatnak, hanem az államnak is kell majd ingatlanadót fizetni, a lakóhely méreteit és földrajzi elhelyezkedését figyelembe vevő tarifa szerint. Októbertől pedig tovább emelik a cigaretták jövedéki adóját.

Az állami ügyintézés ésszerűsítésével 2014-től 600 millió euróval kívánják csökkenteni a költségvetés kiadási oldalát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.