Fico már a sajtótörvényt szigorítaná

Tovább szigorítana a külföldön is bírált szlovák sajtótörvényen Robert Fico miniszterelnök. Egy bulvárlap megírta, a kormányfő fia havi 890 eurós tandíjért jár elit magániskolába. Az összeg Fico szerint csak 89 euró.

Szigorítani akarja a szlovákiai sajtótörvényt Robert Fico szlovák miniszterelnök, mégpedig "a bulvársajtó hazugságai miatt" - írta pénteken az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Robert Fico
Slovakia's Prime Minister Robert Fico arrives at the European Council headquarters on the second day of an EU summit in Brussels March 14, 2008. The euro currency's record strength and financial market turmoil were the big talking points on the sidelines of an EU summit on Thursday ahead of a formal discussion on Friday, European leaders said. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM)

A kormányfő azután kezdeményezte a szigorítást, hogy a Plus 7 dní hetilap megírta: Fico fia egy pozsonyi elit magániskolába jár, az angol tanítási nyelvű Forel International Schoolba, ahol az óvodai oktatástól az érettségiig tanulhatnak a gyerekek. A nyolcosztályos gimnáziumban, ahová Robert Fico fia jár, 890 euró a havi tandíj. A miniszterelnök állítja, ő csak havi 89 eurót fizet gyereke taníttatásáért.

Újságírói érdeklődésre, miért állítja, hogy 89 eurót fizet, ha a tandíj valóban 890 euró egy hónapra (ez az iskola honlapján is olvasható), vagy ha tényleg csak 89 eurót fizet, akkor miért kapta a kedvezményt, Robert Fico nem felelt. Annyit mondott, ő tudja, hogy 89 eurót fizet.

A miniszterelnök azt is kezdeményezni fogja, hogy a válaszadási jog időtartamát, amely a sajtótörvény alapján jelenleg három nap, lerövidítenék két napra, választási kampány idején pedig egy napra.

Azt is el akarja érni, hogy a szankciókat ne bíróság szabja ki, hanem már a törvény magába foglalja. „Tehát ha a bulvárlap nem közli le a választ két napon vagy 24 órán belül, akkor rögtön kiszabható legyen a megfelelő büntetés, mert a bírósági döntésekre két-három évig is várni kell" - idézi a lap a kormányfőt.

Fico egyúttal felszólította az elektronikus médiát, hogy ne sugározza a bulvárlapok reklámjait. „Hagyják abba ezt, mert ugyanúgy, ahogy feljelentést teszek a Plus 7 dní és más bulvárlapok ellen, minden jogi eszközt felhasználok, hogy megvédjem magam azokkal az elektronikus médiumokkal szemben is, amelyek ilyen reklámokat közzétesznek" - szögezte le a kormányfő.

A külföld által is bírált sajtótörvény tavaly júniusban lépett életbe. Tavaly szeptemberben 42 parlamenti képviselő az alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük a jogszabály sérti a szólásszabadságot, és korlátozza az információk megszerzéséhez és terjesztéséhez való jogot. Az alkotmánybíróság egyelőre nem hozott döntést az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.