Fico lemondta programját Sólyom látogatása miatt

- Össze kell hívnom a megfelelő szerveket, amelyek megvitatják ezt a problémát. Szükség lesz arra, hogy a Szlovák Köztársaság határozottan szembenézzen ezzel a durva provokációval - jelentette ki a szlovák miniszterelnök.

A szlovák miniszterelnök pénteken jelezte, hogy várhatóan lemondja délutánra tervezett programját, mert Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán mindkét országban készülődnek a szélsőségesek, s Pozsonynak ezzel meg kell birkóznia.

- Össze kell hívnom a megfelelő szerveket, amelyek megvitatják ezt a problémát. Valami módon meg kell birkóznunk ezzel a látogatással. El kell dönteni, mi a legkisebb rossz a Szlovák Köztársaság számára, és szükség lesz arra, hogy a Szlovák Köztársaság határozottan szembenézzen ezzel a durva provokációval" - jelentette ki Robert Fico, amikor délelőtt Pozsonyban az 1968 augusztusi események, a csehszlovákiai reformfolyamat leverésének évfordulója kapcsán megkoszorúzta Alexander Dubcek korabeli csehszlovák kommunista pártvezető sírját.

A szlovák kormányfő Sólyom László révkomáromi látogatását összefüggésbe hozta a Varsói Szövetség 1968-as bevonulásával. Úgy fogalmazott: akkor a magyar tankok jöttek, most pedig valaki gyönyörű limuzinon. "De meg akarja majd mutatni, hogy ez olyan terület, ahol mi (magyarok) vagyunk az urak, és mi fogunk dönteni dolgainkról. Nagyon veszélyes, amit Magyarország - különösen elnöke személyén keresztül - művel az utóbbi napokban és hónapokban" - húzta alá a politikus.

Hozzátette, hogy 1968-ban a szovjet tankokon kívül más hadseregek is bevonultak az országba. "Szeretnék hangot adni mély aggodalmamnak, mi történhet ma Révkomáromban.  Közlöm, hogy Sólyom látogatását ezen a napon durva provokációnak tekintjük, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek, mert ha az egyik és a másik oldal szélsőségesei találkoznak, nagy szerencsétlenség történhet" - fejtette ki Fico.

Ismételten azt állította: ha Révkomáromban valami történik, azért a magyar államfő fogja viselni a felelősséget, mert nem akar mást, csak provokálni és rosszat tenni.

"A Magyar Köztársaság elnökének részéről ez rendkívül rossz döntés, s nekünk kötelességünk, hogy ehhez így álljunk hozzá" - húzta alá a kormányfő. Ugyanakkor biztosította Sólyom Lászlót, hogy magyar államfőként bármikor szívesen látott vendég Szlovákiában. "Ennek azonban olyan látogatásnak kell lennie, amely során úgy viselkedik, ahogy az egy másik szuverén ország területén illik és nem olyan látogatásnak, amelynek során úgy kíván viselkedni, mintha Magyarország egyik járásába látogatna" - fejtette ki Robert Fico.

Kora délután Pozsonyban bejelentették, hogy a miniszterelnök délutáni programját már lemondták, és Fico Sólyom révkomáromi látogatásával fog foglalkozni. Fico újságíróknak elmondta: időben közli, ha esetleg összehívnák a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.