Fico kormánya a felelős

A volt szlovák külügyminiszter a jelenlegi pozsonyi kabinetet tette felelőssé amiatt, hogy az elmúlt két évben lényegesen megromlottak Szlovákia és Magyarország politikai kapcsolatai.

Robert Fico nem tudatosította, hanem lebecsülte a normális, partneri párbeszéd jelentőségét, mondta Eduard Kukan, a SITA szlovák hírügynökségnek adott évértékelő interjújában. A neves szlovák ellenzéki politikus így folytatta:

– Ha Magyarországgal szemben a tárgyalások során mindenáron azt akarjuk bebizonyítani, hogy ők nagyobb mértékben felelősek a jelenlegi rossz helyzetért, akkor sehova sem jutunk. Végre egyenrangú partnernek kellene tekintenünk őket, nem pedig valamiféle ellenségnek. Visszatetsző az is, hogy mindkét kormány ugyanannak a közösségnek, az európai szociáldemokratáknak a tagja, s mégsem tudnak szót érteni – hangsúlyozta.

A továbbiakban Eduard Kukan rámutatott, hogy a jelenlegi kormánynak a magyarokkal és Magyarországgal szembeni magatartása hosszabb távon különösen káros. - Mikulás Dzurinda előző két kormánya – amelynek a külügyminisztere lehettem – nem használta ki belpolitikai célokra, gyors hazai politikai népszerűség megszerzésére a szomszédkapcsolatokban meglévő problémákat. A jelenlegi kabinet viszont ezt teszi, ami rövidlátó magatartás, mert árt Szlovákia hosszútávú érdekeinek. Sajnos, e téren jövőre sem várok lényeges javulást. Választások előtt mindig feszült a belpolitikai helyzet, s ilyen körülmények között aligha javulnak szomszédkapcsolataink – vélekedett a neves szlovák diplomata.

A továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy Szlovákia nagyvonalú lehetne Magyarországgal és a szlovákiai magyarsággal szemben is. - A normális kapcsolatok alapja pedig a rendszeres párbeszéd, nem az indulatos üzengetés és a hasonló megnyilvánulások. Az előző kormány a rendszeres dialógus híve volt. Jómagam például megszámlálhatatlanul sokszor vitattam meg a felmerülő problémákat akkori magyar kolégámmal. Nem engedtük, hogy magasra csapjanak az indulatok, mi nem tüzet oltottunk, hanem igyekeztünk megelőzni az ellentétek elharapózását – jelentette ki.

Végezetül elmondta, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok aligha lesznek felhőtlenek, miként nem voltak eddig sem. - A Dzurinda-kabinet például határozottan visszautasította a státusztörvény eredeti változatát, mert sértette alapvető nemzeti érdekeinket. Ekkor tettük le az európaiság vizsgáját, mert határozottan képviseltük álláspontunkat, de nem csapkodtuk az asztalt, nem fitogtattuk izmainkat, odahaza sem tettünk felfuvalkodott kijelentéseket. Többek között ez a magatartás volt a titka annak, hogy nyolc évig viszonylagos nyugalom, békés időszak jellemezte a szlovák-magyar kapcsolatokat – szögezte le a volt szlovák külügyér, aki jelenleg a legerősebb ellenzéki párt, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) alelnöke és parlamenti képviselője.

Eduard Kukan
Eduard Kukan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.