Fico kezére játszik a Hedvig-ügy orvosszakértője

Véleménykülönbségek miatt három év alatt sem készült el az orvosi szakvélemény Malina Hedvig, a 2006-ban Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány ügyében. A jelentés készítője a Sme szerint az egészet a lány kitalációjának tartó szlovák miniszterelnök kezére játszik.

Az orvosi állásfoglalásnak arra a kérdésre kellene választ adnia, hogy valóban megverték-e Malina Hedviget, ahogy azt ő állítja, vagy csak a diáklány kitalációjáról volt szó, ahogy ezt röviddel az eset után a szlovák kormányfő és belügyminisztere, Robert Fico és Robert Kalinák állította.

Malina Hedvig 2006 nyarán azt vallotta, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.

A nyitrai városi kórház márciusban elhunyt igazgatója, Viktor Zák állítólag nyomást gyakorolt az intézmény orvosaira, hogy Malina Hedvig érdekében tanúskodjanak, s állítsák azt, hogy a lányt megverték - áll abban a szakértői jelentésben, amelyet a főügyészség számára a Komensky Egyetem orvosi karának dékánja, Peter Labas dolgozott ki, és nagy valószínűséggel aláírni is csak ő fogja - mutat rá az Új Szó című pozsonyi magyar napilap.

Labas a szakértők hivatalos jegyzékében sebészként szerepel, Malina Hedvig állapotának felméréséhez és az akkori diagnózis elbírálásához azonban traumatológus, neurológus és pszichiáter is szükséges - ezek a szakemberek pedig nem hajlandók a nevüket adni a dékán jelentéséhez. Ezt maga Labas mondta a Pravda című független szlovák napilapnak, és elismerte, hogy a szakértői véleménykülönbségek miatt húzódik a vizsgálat.

A Komensky Egyetem orvosai tavaly nyáron kezdték tanulmányozni a Malina Hedvig állapotáról készült látleleteket, az orvosok tanúvallomásait és a sajtóban megjelent fotókat. Ezek alapján kellett megállapítaniuk, milyen sérüléseket szenvedett a diáklány, mert arra, hogy újra kihallgassák az orvosokat, a törvény nem hatalmazza fel őket. Ezt kizárólag a főügyészségi vizsgálócsoport tehette volna meg, de nem tette - épp ezért érthetetlen, mire alapozza Labas a véleményét.

A nyitrai orvosok közül, akiket tavaly április és június között hallgattak ki a főügyészségen, egyik sem tett említést arról, hogy bárki nyomást gyakorolt volna rájuk. Mindannyian agyrázkódásról, ütésektől keletkezett hasi és combtájéki zúzódásokról, feldagadt arcról és poszttraumás sokkról számoltak be.

A Sme című liberális napilap egyértelműen politikát lát az ügyben, s azt jelzi: Labas úgy akarja elkészíteni jelentését, hogy az Ficónak és Kalináknak adjon igazat. A nyitrai orvosok az újság szerint visszautasították Labas kijelentését, hogy mást mondtak volna Malina Hedvigről korábban, mint most.

Roman Kvasnica, Malina Hedvig védőügyvédje szintén tarthatatlannak minősítette Labas álláspontját. Az orvosi szakvéleménynek Dobroslav Trnka szlovák főügyész korábbi nyilatkozata szerint legkésőbb március végéig kellett volna elkészülnie.

Malina Hedvig
Malina Hedvig
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.