Fico felrúgja az alkukat

– Azokat az egyezségeket, amelyeket az idei márciusi választások óta kötöttünk az ellenzékiekkel, mától a kormánypárt érvénytelennek tekinti – jelentette be pénteken feldúltan a pozsonyi törvényhozásban a szlovák miniszterelnök. Indulatos vitához az vezetett, hogy gyorsított eljárásban akarták elfogadtatni a magánnyugdíjpénztárak működésével kapcsolatos törvénymódosítást.

Fico megjegyzésére több képviselő úgy reagált, hogy még fél év sem telt el a voksolások óta, és a kormányfő máris sutba dobta kompromisszumkereső, békülékeny álarcát, s újra dikátori hajlamú politikusként fenyegeti a parlamenti demokráciát.

Az indulatos parlamenti szópárbaj azért tört ki, mert Pavol Paska házelnök gyorsított eljárásban kívánta elfogadtatni a magánnyugdíjpénztárak működésével kapcsolatos törvénymódosítást. Az új jogszabály lényegesen módosítja a takarékosság feltételeit, amelyek alapján az állami Szociális Biztosító már szeptembertől havonta az eddigiekhez képest legalább 120 millió euróval több bevételhez juthatna. Az ellenzékiek szerint a tervezetet házszabályellenesen nyújtották be, egyúttal élesen tiltakoztak az indokolatlan rohamtempó, továbbá a magántakarékoskodást ellehetetlenítő indítvány miatt. Paska egy ideig azt hangoztatta, hogy az ellenzékiekkel kötött korábbi egyezségnek megfelelően cselekedett. Csütörtök este azonban váratlanul véget vetett az ülésszaknak, másnapra viszont újabbat hívott össze, amelyen immár a házszabály valamennyi rendelkezésének megfelelően, ismét gyorsított eljárásban tűzte napirendre a vitatott törvénymódosítást, amelyről azonban a tervekkel ellentétben nem ezen, hanem csak a jövő héten szavazhatnak.

A márciusi választásokon a százötven fős pozsonyi parlamentben 83 mandátumot szerzett Smer-SD vezetői megegyeztek az ellenzékiekkel, hogy az Állami Számvevőszék (NKÚ) elnöki posztjára az ő jelöltjük kerülhet, továbbá csakis közös megegyezéssel változtatnak a választási törvényen és a házszabályon. Fico ezeket az alkukat rúgta fel.

Fico leteszi az esküt a szlovák alkotmányra. Sajnálja az egészet
Slovakia's incoming Prime Minister and leader of the left-wing Smer party Robert Fico takes his oath on the Slovak Constitution during the initial session of the new National Council of the Slovak Republic in Bratislava April 4, 2012. Slovakia's new cabinet will prepare measures to narrow its widening budget deficit, seen as a threat to the country's fiscal goals, Fico and incoming Finance Minister Peter Kazimir said on Tuesday. REUTERS/Radovan Stoklasa (SLOVAKIA - Tags: BUSINESS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.