Fico egyedül is kormányt alakíthat

A Robert Fico vezette Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) 44,41 százalékkal toronymagasan nyerte meg a szlovákiai előrehozott választásokat – derült ki az Országos Választási Bizottság jelentéséből. Rajtuk kívül még öt szlovákiai párt jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Köztük Bugár Béla Híd-Most pártja 6,89 százalékos eredménnyel.

A vártnál jóval többen, a szavazásra jogosultak 59,1 százaléka járult az urnákhoz. Ivan Gasparovic államfő tegnap bejelentette, hogy Robert Ficót bízza meg a kormányalakítással. 

A Magyar Koalíció Pártja viszont csak a szavazatok 4,29 százalékát tudta megszerezni, emiatt ezúttal sem lépte át a parlamenti küszöböt. Második legerősebb pártként jutott be a parlamentbe a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH, 8,82 százalékkal). Bekerült az Egyszerű Emberek (OlaNO, 8,55 százalékkal), a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ, 6,09 százalékkal) – amely a csaknem két évvel ezelőtti eredményekhez képest támogatóinak csaknem kétharmadát veszítette el –, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS, 5,88 százalékkal). Kiesett Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS, 4,62 százalék) is. 

A győztes az önálló Szlovákia csaknem két évtizedes történetében először alakíthat egyedül kormányt. A százötven fős parlamentbe 83 képviselőt küldhetnek. A Híd-Most tizenhármat, akik közül a preferenciaszavazatok alapján valószínűleg kilenc lesz a magyar. 

Vasárnap hajnalban Robert Fico a párt székházában hangoztatta: leginkább pártja nagy győzelmének örül, de legalább ennyire a magas részvételi aránynak is, amely még inkább megerősíti a mandátumukat. Nem sokkal később, a Markíza kereskedelmi tévé vitaműsorában leszögezte: készek egyedül kormányozni, habár hajlandóak lennének kétpárti koalícióra is lépni. De csak abban az esetben, ha a leendő partnerük elfogadná a szocális államról vallott programjukat. A többi újdonsült szlovák parlamenti párt, miként a Híd-Most vezetői is, azonnal elutasították ezt az ajánlatát.

– Néhány napon belül meghívom az összes parlamentbe került párt elnökét, mert a kétharmados többséget igénylő törvénytervezetekről is tárgyalnunk kell, miként a hatalom ellenőrzését szavatoló posztokról is, amelyeket kivétel nélkül az ellenzékieknek ajánlunk fel – jelentette be. A további eredményeket kommentálva úgy vélekedett – A szavazatok azt igazolják, hogy Szlovákiában nincs jövője az etnikai pártoknak – szögezte le.

Szlovák politológusok egybehangzó értékelése szerint a voksolások a hagyományos szlovák jobbközép pártok nagy vereségével végződtek. Pavol Marchevský kifejtette: az új ellenzék nem egységes, mert az Egyszerű Emberek értékrendje egyelőre olvashatatlan, miként az önmagát liberálisnak valló Szabadság és Szolidaritásé is.

Martin Bútora szerint a kisebbségiek és a többségi nemzet együttműködésének eszméje a szombati voksolásokon is jelentős támogatást kapott, hiszen a Mos-Híd ilyen stratégiával jutott be ismét a parlamentbe – mutatott rá a neves szlovák szociológus.

Repülő Robert. Ficót és az abszolút többséget ünneplik a Smer központjában
„Repülő” Robert. Ficót és az abszolút többséget ünneplik a Smer központjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.