Fico csökkentené az államünnepek számát

A szlovák kormányfő a jelenlegi tizenöt helyett 2013-tól évi tizenháromra szeretné csökkenteni az ország államünnepeinek számát.

–Ezzel a kéréssel a szlovákiai munkáltatók fordultak hozzám, akik költségeik csökkentését, és a nemzeti össztermék némi növekedését várják ettől a változástól. Ezért támogatjuk az indítványukat. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy uniós viszonylatban is ilyen sok ünnepnapunk legyen –érvelt Robert Fico.

A pozsonyi kabinet szeptember 1-jét, az Alkotmány és 15-ét, Hétfájdalmú Szűzanya ünnepét szeretné véglegesen vagy pedig legalább öt évre munkanappá nyilvánítani. Érdeklődésünkre Lubomír Korsnák pénzügyi elemző elmondta: a módosítással legfeljebb évi 0,8 százalékkal növekedhetne a nemzeti össztermék (GDP), viszont a munkáltatóknak kevesebb ünnepi pótlékot kellene fizetniük.

A szlovák Katolikus Püspöki Konferencia a Vatikánnal kötött alapszerződés megsértésének minősítené az utóbbi döntést, mert a dokumentum tíz szlovákiai egyházi ünnepnapot sorol fel, amelyek lefaragásába nem egyeznek bele. A szakszervezetiek pedig csak abban az esetben támogatnák a kormányjavaslatot, ha ellentételezésként napi hét órára csökkentenék a munkaidőt.

A miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy már hetek óta tárgyal a szlovákiai katolikus egyház elöljáróival a vatikáni egyezség egyik pontjának módosításáról, de egyelőre eredménytelenül. Hozzátette azonban, hogy a végső szót rövidesen a kormánya mondja ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.