Fico azért még elmegy szobrot avatni Révkomáromba

A leköszönő szlovák kormányfő vasárnap, Szlovákia államünnepének előestéjén avatja fel Cirill és Metód szobrát Révkomáromban. A csaknem két évtizede vitatott alkotást a Kossuth Lajos téri útkereszteződésben elkészült új körforgalom közepén helyezik el.

Úgy tudjuk, hogy az ünnepségről élő adásban tudósít a szlovák köztévé (STV).

Megkeresésünkre Bastrnák Tibor, a dél-szlovákiai város polgármestere elmondta: mivel állami területről van szó, a városi önkormányzat nincs döntéshozó helyzetben, ennek ellenére minden törvényes eszközzel tiltakozott a hatalmi arrogancia újabb megnyilvánulása ellen, mert az illetékes pozsonyi minisztérium nem kért építkezési engedélyt, amire viszont törvény kötelezi, semmibe vette a Nyitra megyei hivatalnak azt a rendelkezését is, amellyel megtiltotta az illegális építkezés folytatását. Ugyanis a jóváhagyott tervekben semmilyen szobor sem szerepelt a körforgalom közepén, csupán zöldövezet. Ráadásul a több méteres alkotás nehezíti a körforgalomban haladó járművezetők térlátását. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnök-helyettese lapunknak kifejtette, hogy a szobor elhelyezésének ez a módja csakis újabb provokációként értelmezhető.

A szláv hittérítőket ábrázoló szobrot még 1992-ben ajándékozta a Matica slovenská hazafias szervezet a révkomáromi tagságának. A helyi önkormányzat azonban nem egyezett bele abba, hogy az alkotást a város valamelyik központi helyén állítsák fel. Ezért három évig a helyi evangélikus parókia udvarán állt. - Mindannyian tiszteljük Európa védőszentjeinek életművét és emlékét, ám a városatyák, továbbá  polgáraink döntő többsége szerint a Matica slovenská ezzel a törekvésével azt akarja igazolni, hogy ki az úr, és milyen szellemiség a meghatározó Szlovákiában – érvelt többször is Bastrnák Tibor. Álláspontját igazolják azok a szakértői vélemények is, amelyek szerint Ladislav Berák – aki évek óta jórészt Ján Slota és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megrendeléseire dolgozik – alkotása esztétikai szempontból vitatható, propagandisztikus mű. Az alkotást több esztendős huzavona után végül a Matica slovenská révkomáromi székházának erkélyén helyezték el.

A viták tavaly lángoltak fel ismét, amikor Jókai szülővárosában felavatták Szent István szobrát. Robert Fico levélben kérte a révkomáromi önkormányzatot, hogy találjanak méltó helyet a szláv hittérítőknek is. Közölte: ha ez megtörténik, akkor meghívja a magyar miniszterelnököt is, hogy együtt koszorúzzák meg mindkét alkotást. Bastrnák Tibor szerint több javaslatot tettek a szlovák hazafias szervezet vezetőinek, akik azonban az egyiket sem találták megfelelőnek. Ezután határozott úgy a szlovák kormányfő, hogy a körforgalom kellős közepén helyezik el a szobrot. Néhány szlovákiai internetes hírportál úgy tudja, hogy döntését az alakuló jobbközép kormánykoalícióhoz tartozó szlovák kereszténydemokraták (KDH) is támogatták, ezt az értesülést azonban a hírbe hozott párt vezetői nem kommentálták.

A Kossuth téri útkereszteződésnél már elkészült a szobor talapzata
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.