Fico az amerikaiakat győzködi

A szlovák miniszterelnök szombaton a kabinet pénzügyminiszterének és a környezetvédelmi tárca vezetőjének társaságában az Egyesült Államokba repül, ahol hétfőn igyekeznek meggyőzni a U.S.Steel tulajdonosait arra, hogy ne adják el a kassai Vasművet. A pittsburghi tárgyalás során a szlovák kormánytagok a maradás fejében állítólag jelentős kedvezményeket kínálnak.

A Hospodárske Noviny gazdasági napilap szerint a kelet-szlovákiai társaság iránt Rinat Ahmetov ukrán milliárdos egyik cége, a Metinvest, valamint az orosz Evraz érdeklődik, de ők nem ígérnek akkora vételárat, mint amennyit az amerikaiak kérnek, ezért nem sikerült egyezségre jutniuk. – Az amerikaiak ezért még maradnak, de senki sem tudja, hogy meddig. Szeretnénk újabb ajánlatot tenni nekik, méghozzá legmagasabb szinten – közölte a pozsonyi kabinet legutóbbi ülése után Tomás Malatinský szlovák gazdasági miniszter, aki azonban konkrétumokról nem volt hajlandó semmit sem elárulni.

A U.S.Steel a kelet-szlovákiai régió legnagyobb munkáltatója, amely jelenleg mintegy tizenegyezer alkalmazottat és kétezer alvállalkozót foglalkoztat. Mikulás Hintos, a Vasművek szakszervezetének elnöke szerint az alkalmazottak kollektív munkaszerződése alapján 2014 végéig tömeges elbocsátásra nem kerülhet sor, azután viszont bármi megtörténhet – tájékoztatta lapunkat.

Fico nemrég élesen bírálta Mikulás Dzurinda kormányát, amelynek regnálása idején adták el – Fico szerint aránytalanul nagy kedvezménnyel és kedvezőtlen feltételekkel – a céget. Válaszában az exkormányfő emlékeztette utódját, hogy 1998-ban, az ügylet előtt huszonnyolc európai bank követelt csődeljárást a súlyos adósságokban vergődő kassai társaság ellen. – Mi olyan stratégiai befektetőt szereztünk, amely kifizette a mintegy 385 millió dolláros tartozásokat, az acélgyártó részlegért további 60 milliót utalt az államnak, egyúttal pedig 700 millió dollár értékű korszerűsítést vállalt, amit végre is hajtott. Mindezért öt éven át mentesültek a nyereségadótól, a további fél évtizedben pedig csak annak a felét kellett befizetniük – idézte fel a történteket az exkormányfő.

Szlovákiai szakértők úgy vélik: az amerikaiak elhatározását elsősorban az indokolja, hogy 2008-ban véget ért az adókedvezményük, amelynek köszönhetően összesen 430 millió dollárt takarítottak meg. Tavaly már 25 millió eurós veszteséggel zártak. Másik nyomós okként az unió egyre szigorúbb környezetvédelmi követelményeit említik. Ezeknek a U.S.Steel 2016-ig csak mintegy fél milliárd dolláros, további beruházással tehetne eleget. – A brüsszeli elképzelések miatt az uniós országokban működő acélgyártók jelentős hátrányba kerülnek ukrán, kínai és brazil vetélytársaikkal szemben. Ezt a tényt figyelembe kell venni – így Robert Fico.

Egybehangzó vélemények szerint a U.S.Steel döntéshozói már elhatározták, hogy végképp kivonulnak Európából, és a továbbiakban a hazai és az ázsiai piacra összpontosítanak. Tavaly már túladtak a jelentős veszteséget felhalmozott szerbiai vasműn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.