Fico avatna is szobrot, meg nem is Komáromban

A révkomáromi polgármesternek nincs tudomása arról, hogy a szlovák miniszterelnök még januárban a városba látogatna, hogy megvitassa a Cirill és Metód szláv hittérítők szoborcsoportja elhelyezésének problémáját. Szerinte Robert Fico csak a közelgő választások miatt melegítette fel a témát.

Fico a SITA hírügynökségnek hétfőn azt mondta, január folyamán több déli járást is fel akar keresni, Komáromban például a „Cirill és Metód szobor okozta problémát" szeretné megvitatni. Kifejtette: elfogadhatatlan, hogy Szent István szobra méltó helyet kapott Komáromban, ezzel szemben hittérítőké csak a Matica Slovenská (szlovák hazafias kulturális szervezet) székházának homlokzatán van elhelyezve. „Csak a sajtóból értesültem arról, hogy a miniszterelnök révkomáromi látogatást tervez” – mondta Bastrnák a hírportálnak. Hozzátette: eddig semmilyen üzenet nem érkezett a városba azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő januárban Révkomáromba látogatna.

A polgármester elmondta, hogy az elmúlt ősszel háromszor is levélben fordult a miniszterelnökhöz, felajánlva, hogy szívesen közvetít és szerepet vállal a szlovák-magyar viszony javításában, ennek keretében pedig igény szerint a Cirill és Metód szobor elhelyezéséről is tárgyalhatnak. Robert Fico azonban csak az első, szeptember eleji levelére válaszolt, arra is csak később, mint ahogy azt bejelentette.

Bastrnák leszögezte, hogy az ősz folyamán hajlandó lett volna közvetíteni a szoborcsoport ügyében Fico és a komáromi képviselő-testület között. A szobor elhelyezésének kérdésében - mint hangsúlyozta - a városi képviselőtestület hivatott dönteni. Emlékeztetett arra, hogy a Cirill és Metód szobor jelenlegi helyét a Matica Slovenská komáromi szervezete nem kifogásolja.

A polgármester szerint a múlt év vége felé sokkal nyugodtabb légkörben tárgyalhattak volna a szoborügyről, mint most, ezt az időt azonban a kormányfő elmulasztotta. – Ez a téma most, a közelgő parlamenti választások előtt csak arra jó, hogy nemzetiségi ellentéteket szítson – jelentette ki Bastrnák. Úgy véli, ebben az évben a parlamenti és az önkormányzati választások miatt már nem lesz olyan időszak, amely lehetővé tenné a kérdés nyugodt rendezését. Szerinte leghamarabb 2011 elején lenne érdemes visszatérni a témára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.