Fico a sajtót és Magyarországot hibáztatja

Robert Fico szerint a sajtó nagymértékben felelős azért, milyen állapotban van ma a szlovák-magyar viszony. Ugyanakkor ismételten Budapestet tette felelőssé a révkomáromi szoboravatás következtében kialakult szlovák-magyar diplomáciai incidensért. Két héten belül megtartják a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót- közölte a szlovák külügyminiszter.

"Kapcsolják be Magyarországon a televíziót, a rádiót, vagy nyissák ki az újságokat. Függetlenül attól, hogy liberális, konzervatív, baloldali lapot vagy bulvárt olvasnak, mindegyik ugyanazt mondja: Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, még ha az elnöküket nem is nagyon kedvelik. Nyissák ki a szlovák lapokat. Az sírni való. Én sehol sem láttam annyi újságírót, akik saját országukat piszkítják, mint Szlovákiában. Ez egyszerűen nem normális" - jelentette ki a szlovák kormányfő abban az interjúban, amelyet a SITA hírügynökség közölt kedden.

Két héten belül Bajnai-Fico találkozó

Robert Fico a sajtót hibáztatja:
Pozsony, 2008. október 3. Robert FICO szlovák miniszterelnök a magyar-szlovák viszonyról nyilatkozik pozsonyi sajtóértekezletén 2008. október 3-án. (MTI/TASR/Pavel Neubauer)

Két héten belül megtartják a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót -  közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter. A tárcavezető az osztrák hírügynökségnek adott interjút hétfőn azután, hogy tárgyalt magyar partnerével, Balázs Péterrel.

"Egy sor konkrét lépésről megállapodtunk, ezek közül az egyik,  amely igen látványos, egy találkozó a két miniszterelnök (Bajnai  Gordon és Robert Fico) között, amelyre két héten belül sor kerül" -  mondta.

A szlovák külügyminiszter elismerte, hogy az elmúlt hét "nem  volt jó hét a szlovák-magyar viszony szempontjából". Szlovákia és  Magyarország egyaránt megsínylette ezt, romlott a róluk alkotott  kedvező kép az Európai Unióban. "Mindkét országot bajkeverőnek  állították be" - fogalmazott.

Miroslav Lajcák hozzátette, tájékoztatta a magyar  külügyminisztert a szlovák "nyelvtörvény gyakorlatba való  átültetésével kapcsolatos lépésekről, amelyek azt bizonyítják és azt  biztosítják, hogy ez egy olyan törvény, amely semmiképpen nem  csorbítja a nemzeti kisebbségek jogait". Lajcák védelmébe vette a  vitatott jogszabályt, amelyet szavai szerint a 14 hivatalosan  elismert szlovákiai kisebbségből 13 támogat.

Azt mondta, sokan úgy bírálták a törvényt, hogy nem voltak  teljesen tisztában a tartalmával. A jogszabály fő célja, hogy  megakadályozza, hogy a szlovák nyelvet hátrányosan megkülönböztessék  szlovák területen - jelentette ki. Semmilyen módon nem szűkíti a  kisebbségi nyelvhasználatot, kizárólag a hivatalos közlésekre, kommunikációra vonatkozik - magyarázta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.