Fico: Rendezzük a szlovákiai magyar tankönyvek ügyét

A szlovák kormány szerdán, Révkomáromban tartott kihelyezett ülése után Robert Fico bejelentette, hogy a szlovákiai magyar tankönyvek ügyében olyan kompromisszumos megoldás jóváhagyását javasolják a pozsonyi törvényhozásnak, amely minden érdekelt félnek megfelel.


- A helység-és egyéb földrajzi neveket ezekben a kiadványokban továbbra is magyarul tüntethetik fel, ugyanakkor zárójelben közölni kell a szlovák megfelelőjét is – jelentette be a szlovák kormányfő.  Elmondta azt is, hogy törvénymódosítást indítványoznak, amelynek elfogadása esetén még határozottabban tudnak fellépni a szélsőséges csoportosulásokkal és megnyilvánulásaikkel szemben. További részleteket nem árult el.

A szlovákiai magyar tankönyvekben eddig a civilizált világban természetes módon, a diákok anyanyelvén tüntették fel a földrajzi neveket, legfeljebb a függelékben tettek közzé magyar-szlovák helységnév-szótárt.

Néhány hónappal ezelőtt Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszter – aki a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltje – elrendelte a kiadóknak, hogy ezentúl a magyar tannyelvű iskolák számára kiadott tankönyvekben is szlovákul kell feltüntetni a földrajzi neveket is 

Azóta már két olyan kiadvány látott napvilágot, amelyek olyani nyelvi szörnyszüleményeket tartalmaztak, mint például: „Legnagyobb alföldünk a Dunaj mellett fekszik. A neve:Podunajská nízina“. -- Tehát a Dunát és a Csallóközt sem tüntették fel magyarul.  Még a bősi vízerőműt is úgy emlegetik az egyébként is magyartalanságoktól hemzsegő szövegkörnyezetben, hogy „a gabcikovói vodné dielo“. A keveréknyelven megjelent tankönyvek óriási felháborodást váltottak ki a szlovákiai magyar pedagógusok és a szülők körében, akik ezeket a szellemi selejteket visszaküldték a miniszternek. Tiltakoztak a szlovákiai értelmiségiek is.

A Magyar Koalíció Pártja szeptemberben törvénymódosítást nyújtott be a pozsonyi parlamentbe. Azt indítványozták, hogy a politikai manipulációk megakadályozása érdekében jogszabály mondja ki, hogy a szlovákiai nemzetiségű iskolák által használt tankönyvekben a diákok anyanyelvén tüntessék fel a földrajzi neveket is. A javaslatot a Roebrt Fico vezette Smer támogatásával utalták második olvasatba. Döntés a jövő héten kezdődő parlamenti ülésszakon születhet. A szlovák kormányfő múlt szombati négyszemközti találkozóján megigérte Gyurcsány Ferencnek, hogy a vitás kérdést rövidesen megnyugtatóen rendezik.


(Pozsony)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.