Fico: Gazdasági katasztrófa felé sodródik Szlovákia

Robert Fico kormányfő kedden délután drámai hangú beszédben vázolta fel a pozsonyi törvényhozásban északi szomszédunk súlyos gazdasági helyzetét.

– Három tényezőt kell figyelembe vennünk. Nemzetközi kötelezettségünknek mindenképpen eleget kell tennünk, ezért idén az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 4,6 százalékát, jövőre pedig a deficitet három százalék alá kell szorítanunk. Ha azonnal nem lépünk közbe, akkor idén december végén jóval öt százalék fölé emelkedhet a hiány. A másik tény a jelenlegi nyugdíjrendszer tarthatatlansága. A harmadik kedvezőtlen fejlemény pedig az, hogy több mint 500 millió euró hiányzik az év elején még a Radicová-kabinet által elfogadott költségvetés bevételi oldaláról. Ha azonnal nem cselekszünk, akkor az országot gazdasági katasztrófa fenyegeti – mutatott rá a szlovák miniszterelnök, s felszólította a honatyákat, hogy gyorsított eljárásban fogadják el a kormánya által benyújtott konszolidációs csomagot.

Robert Fico (jobbra) pártja képviselőit szórakoztatja a pozsonyi parlamentben
Robert Fico (jobbra) pártja képviselőit szórakoztatja a pozsonyi parlamentben

A többletbevétel jelentős részét a bankokra és a nyereséges gazdasági szektorokra (telekommunikációs, energetikai cégek, gyógyszergyárak) kivetett, 2014 végéig hatályos ideiglenes adókból kívánják előteremteni. A pénzintézetek még ebben az esztendőben az államkasszába egyszeri, összesen 50 millió eurónyi extra adót fizetnek. Jövőre pedig már nemcsak a jogi személyek, hanem a lakosság betétállományának 0,4 százalékát lesznek kötelesek befizetni az államkasszába.

Újabb tehertételt jelent a bankok számára az is, hogy északi szomszédunk jövőre az eddigi tizenkilencről huszonhárom százalékra emeli a társasági adót. A pozsonyi kormányfő szerint indokolt a pénzintézetek közteherviselésének növelése többek között azért is, mert a legtöbb leányvállalat jobb kondícióban van, mint a külföldi – jórészt osztrák, német és olasz – anyabankja. A nekik kifizetett itteni osztalékokat Szlovákia nem adóztathatja meg. A szlovák bankszövetség szerint jövő évtől az Európai Unióban Szlovákiában lesz a legmagasabb a bankszektor adóterhelése. Jövő év végéig a megemelt, illetve az új adókból 1,2 milliárd euróra számít a pozsonyi kabinet.

A szlovák kormány hozzányúl a magánnyugdíjpénztárakhoz is. Eddig a tagok jövedelmük kilenc százalékát a Szociális Biztosítónak utalták, s ugyanennyit folyósítottak havonta valamelyik pénztárnak. Ha a parlament megszavazza a most beterjesztett indítványt, akkor már szeptembertől csak négy százalékot küldhetnek a magánnyugdíjpénztárba. Októbertől decemberig bárki kiléphet innen. Az állam ezzel az intézkedéssel már az idén 500 milliós többletbevétellel számol.

A minisztériumok idei költségvetéséből mindenhol tíz százalékot zárolnak, továbbá több beruházást is elhalasztanak. Jövő márciustól pedig újra emelik a cigaretták jövedéki adóját, amivel a tervek szerint 8,15 millió euróval gyarapíthatják az államkasszát. Fico az állami alkalmazottak bérének befagyasztását és egyéb szigorú takarékoskodást helyezett kilátásba, amelyek eredményeként a jövő év végéig 600 millióval javítaná az ország gazdasági mérlegét. A huszonkét pontos csomag eredményeként pedig a jövő év végéig 2,3 milliárd euróval tervezik javítani az államháztartás jelenlegi mérlegét.

Fico beszédének végén felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy ha van ennél hatékonyabb tervük, akkor végre rukkoljanak elő vele. Válaszként több honatya közölte: a rohamtempó miatt valószínűleg a kassai székhelyű Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert indokolatlannak tartják ezt a kapkodást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.