Fico: a pontyok sem engedik le maguk alatt a tavat

A jelenleginél ésszerűbb ügyintézést vezetne be 2014-től Szlovákiában Robert Fico. A pozsonyi kormányfő kifejtette: nagyon drága és túlbürokratizált az állam.

–Jelenleg különböző szinten és a legkülönbözőbb településeken 88 ezer hivatalnokot tartunk el, a működési költségek pedig évente 2,3 milliárd euróra rúgnak. Ennek ellenére a lakosság rendkívül hosszadalmasnak, gyakran pedig áttekinthetetlennek tartja az ügyintézést. Ennek az állapotnak rövidesen véget vetünk – közölte.

A továbbiakban elmondta azt is, hogy másfél év múlva az ország hetvenkilenc járásában mindenhol egy helyen lehet majd intézni az állami hivatalok hatáskörébe tartozó valamennyi ügyet. Igérete szerint egyetlen polgár sem fog ötven kilométernél és – amennyiben a közösségi közlekedést veszi igénybe – egy óránál többet utazni a hivatalba. Távlati célként pedig az ügyintézés teljes elektronizálását jelölte meg, amelynek feltételeit, az államkassza állapotától függően, belátható időn belül szeretnék megteremteni. A tervezett átszervezéssel 2016-ig hétszáz millió eurót kívánnak megtakarítani.

A miniszterelnök elárulta, hogy szándékuk már most az érintettek jelentős ellenállásába ütközik. –Tisztában vagyunk azzal, hogy a pontyok önmaguk sosem engedik le a halastavat. Ez a folyamat bizonyos mértékig fájdalmas lesz, de nem hátrálunk meg – szögezte le. Fogadkozását több ellenzéki politikus kétségbe vonta.

– Robert Fico első kormánya is előrukkolt ilyen tervvel, aztán a cégtáblák áthelyezésénél nem jutottak tovább, s most sem lesz másképp, mert kellő kurázsi nélkül nincsenek reformok – nyilatkozta Daniel Lipsic volt belügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.