Fico: Hamis szolidaritás lenne a görög adósságok elengedése

„Ha az euroövezet többi országai esetleg a görög adósságok elengedését szorgalmaznák, akkor a szlovák kormány erről egyedül nem döntene, hanem népszavazást kezdeményezne Pozsony álláspontjáról” - közölte Robert Fico.
A szlovák kormányfő az európai ügyek pozsonyi parlamenti bizottságának ülésén szólalt fel. „Ha a referendum az alacsony részvételi arány miatt eredménytelen lenne, akkor a polgárok ezzel azt jeleznék, hogy nem érdekli őket a feltett kérdés, a kabinet pedig ugyanúgy lépne, mint az említett országok” - tájékoztatta a képviselőket.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy az új görög kormánynak vállalnia kell az előző kabinet kötelezettségeit, ezért szó sem lehet az adósságaik elengedéséről.

„Kompromisszumos megoldásként legfeljebb a hitelek törlesztésének határidejét lehet megnyújtani, de azt semmi sem indokolja, hogy Szlovákia állampolgárai fizessék meg a görög segélycsomag egy részét, már csak azért sem, mert nálunk alacsonyabbak a nyugdíjak, még mindig kevesebb az átlagbér, mint náluk. Ezt a megoldást hamis szolidaritásként lehetne minősíteni” - hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.

Szlovákia a görögöknek nyújtott segélycsomag egy százalékáért vállalt kezességet, ami hozzávetőleg 1,5 milliárd euróra rúg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.