Fico enged a lakásbotrányban, de nem azért, mert az ellenzéknek igaza van

A szlovák kormányfő a Novy Cas szombati számában jelentette be, hogy belátható időn belül kiköltözik a pozsonyi Bonaparte lakóparkból, és két-három éven belül Szlovákia fővárosának környékén családi házat épít.

A legnagyobb példányszámú pozsonyi napilapnak adott interjújában kifejtette: „Nem azért döntöttem igy, mert az ellenzéki politikusok és híveik egész nyáron hétfőnként az ablakom alatt ordibálva nógattak erre. Már évek óta tervezem, hogy csendes helyre, saját házamba költözöm a feleségemmel és a fiammal" -- közölte. Megismételte azt is, hogy nem hajlandó leváltani az adócsalási botrányba keveredett Robert Kalinák belügyminisztert, akit hatalommal való visszaéléssel is gyanúsítanak. „Az ellenzék vádaskodásainak nincs semmi alapja, az sem igaz, hogy a tárcavezető akadályozza a nyomozást" – szögezte le Fico.

Június elejétől minden hétfőn ellenzéki politikusok és civil szervezetek vezetői tüntetnek a miniszterelnök lakása előtt, továbbá a megyeszékhelyeken is. Kezdetben legalább ötezren mutattak fel a miniszterelnöknek piros lapot. Legutóbb már csak mintegy háromszázan tüntettek. Hétről hétre azt követelik tőle, hogy menessze a belügyminisztert, ő pedig mielőbb költözzék el a lakóparkból.

Kalinákról kora tavasszal derült ki, hogy üzleti kapcsolatban áll a Smer-SD holdudvarához tartozó Ladislav Basternák építkezési nagyvállalkozóval, aki a Denník N pozsonyi napilap tényfeltáró riportsorozata szerint legalább 8 millió eurónyi áfát igényelt vissza törvénytelenül az államtól. Kegyencként ennek elelnére számos zsíros állami megrendeléshez jutott. Ő építette a Bonaparte lakóparkot is, ahol Fico bérel egy 377 négyzetméteres luxuslakást havi 2650 euróért. Az ellenzékiek szerint a kormányfő nem hajlandó bemutatni egyetlen olyan bizonyítékot sem, amely igazolná, hogy valóban ennyit, és nem jóval kevesebbet fizet. Kalinák pedig Basternák egyik cégétől több lakást vásárolt, meglepően olcsó áron.

A két legerősebb ellenzéki párt, az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNO), valamint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szakértői Kali speciál címmel külön kiadványban foglalták össze a szlovák belügyminiszter és az őt védő Robert Fico korrupciógyanús ügyeit. Az oknyomozó összeállítást azonban a Szlovák Posta állami vállalat nem volt hajlandó terjeszteni. Arra hivatkoztak, hogy tulajdonképpen röplapról van szó, amely a két politikus személyiségei jogait sérti, mert beleegyezésük nélkül közlik a fényképeiket. Grendel Gábor lapunkat arról tájékoztatta, hogy magáncég 14 ezer euróért hajlandó 1,5 millió háztartásba eljuttatni a kiadványt, amelyet önkéntesek is terjesztenek majd. „Remélem, a Fico-rezsim nem süllyed le odáig, hogy rendőrei révén feltartóztatják a kamionokat és elkobozzák a leleplező dokumentumot" – nyilatkozta az OlaNO parlamenti képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.