Fico hatalmas katonai konfliktustól tart

Hetven százalék esélye van annak, hogy nagy, még Oroszország és Ukrajna összetűzésénél is nagyobb katonai konfliktus alakuljon ki Ukrajnában - mondta Robert Fico szlovák kormányfő a HN Club vitafórumon; kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.
"A katonai konfliktus valószínűsége hetven százalékos, és nagy katonai konfliktusról beszélek" - szögezte le Robert Fico, aki a fórumon elhangzott beszélgetés további részében utalt arra, hogy ezeket az információit bizalmat érdemlő német forrásból szerezte, a közelmúltban lezajlott jelentős és bizalmas találkozón.

A szlovák miniszterelnök kifejtette: a nagy konfliktus alatt azt érti, hogy az nagyobb lenne, mint egy Oroszország és Ukrajna közötti esetleges katonai összetűzés. Hozzátette: éppen ezért felszólítja az európai uniós tagországok vezetőit, hogy próbálják visszájára fordítani a helyzet ilyen irányú alakulását, mert ellenkező esetben "a nagy katonai konfliktus" esélye tovább nő majd.

Robert Fico azt mondta: az ukrajnai válságot elsősorban az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között kialakult, geopolitikai konfliktusként érzékeli, amelyben az Európai Unió csak "harmadrangú" szerepet játszik, ugyanakkor annak következményeként az EU valószínűleg nagy károkat szenved majd el.

Előbb-utóbb el kell fogadni azt a helyzetet, amely a Krímben kialakult, miután azt Oroszország annektálta - vélte a szlovák miniszterelnök, hozzátéve: azt azonban nem tartja elképzelhetőnek, hogy Ukrajna területi egységét ismét megsértsék. Megjegyezte: a területi egységet megtartani az ország keleti részén élő orosz kisebbségnek nyújtandó, az önkormányzatiságot erősítő elemekkel lehet; ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem autonómiára gondol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.