Fiatalkorúak börtönébe kerül egy felnőtt dzsihadista

Nem lehet felnőtt, aki komolyan azt hiszi, hogy halála után 72 szűzlány lesz a jutalma" - ezzel az indokkal kerül felnőtt kora ellenére a fiatalkorúak börtönébe Németországban egy férfi, aki csatlakozott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyához.

A 21 éves fiatalember ügyében szerdán a müncheni tartományi felsőbíróságon eljáró bírói tanács vezetője az ítélet kihirdetésekor kiemelte, hogy a fiatalkorúak börtönében letöltendő három és fél év szabadságvesztésnél jóval súlyosabb büntetést is kiszabhattak volna, de méltányolták, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, és elfogadták a védelem álláspontját, miszerint nem lehet felnőtt, aki komolyan azt hiszi, hogy halála után 72 szűzlány lesz a jutalma.

A ZDF közszolgálati televízió beszámolója szerint a fiatalember tavaly áprilisban utazott Szíriába, ahol terrorista kiképzésben részesült. Három hónap után a szülői rábeszélés hatására visszatért Németországban. A repülőtéren azonnal őrizetbe vették.

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy a vádlott különösen súlyos államellenes bűncselekményt követett el, hiszen az egyik legveszélyesebb terrorszervezethez, az al-Kaida szíriai szárnyaként számon tartott an-Nuszra Fronthoz csatlakozott, és szerepe ugyan nem volt jelentős a csoport tevékenységében, de annak tudatában cselekedett, hogy a szélsőséges dizshadista szervezet legfőbb célja a nem muzulmán vallásúak válogatás nélküli legyilkolása.

A belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, áprilisi adatai szerint eddig legkevesebb 680 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, az an-Nuszra Fronthoz vagy más terrorszervezethez. Az úgynevezett iszalmista terrorturisták nagyjából harmada már visszatért, közülük mintegy 50 fő rendelkezhet nemcsak terrorista kiképzéssel, hanem harci tapasztalatokkal is.

A BfV szerint ugyancsak gyorsan bővül a szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követőinek tábora. Az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekedő és a világi államot elutasító irányzat híveinek száma 7300-ra tehető. Négy évvel ezelőtt, 2011-ben 3800-an voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.