Szerbia még 45 percre bement volna Koszovóba

A vasárnapi koszovói önkormányzati választásokon a jogosultak mindössze 45,72 százaléka járult az urnák elé. Kosovska Mitrovicában hatott a szerb szélsőségesek hazaárulózása: a részvétel itt mindössze 7,09 százalékos volt.

Csak 45 percre mehessünk be rendet tenni Kosovska Mitrovicába. Ennyit kérünk a nemzetközi közösségtől – ahogy Alekszandar Vucsics lemondó sóhajából is kiderült, a részvétel és a megméretést kísérő incidensek szempontjából Koszovóban nagy fiaskó volt a vasárnapi önkormányzati választás. A szerb miniszterelnök azután szólalt meg, hogy a szerbek lakta észak-koszovói városban álarcba bújt szélsőségesek rohanták le az egyik szavazóhelyiséggé alakított iskolát, és törtek-zúztak, amit csak értek – urnákat is. Az ilyen és ehhez hasonló fenyegetések hatottak is: hétfőn a pristinai választási bizottság arról tehetett bejelentést, hogy Észak-Koszovóban 15, magában Kosovska Mitrovicában pedig mindössze 7,09 százalékos volt a részvételi arány. Igaz, országosan is csak 45,79 százalékon állapodott meg.

Koszovói szerb asszonyok szavaznak Mitrovicában
Kosovo Serb women vote at the polling station in the northern part of the ethnically divided Kosovo town of Mitrovica, November 3, 2013. Widespread intimidation in a volatile Serb pocket of Kosovo marred a watershed election on Sunday, part of a European Union-brokered rapprochement between the Balkan country and its former master Serbia. REUTERS/Marko Djurica (KOSOVO - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Pedig az, hogy a szerbek elmenjenek szavazni, a saját érdekük lett volna. Abban a megállapodásban ugyanis, amelyet tavasszal az Európai Unió csikart ki Pristinából és Belgrádból, az szerepel, hogy Szerbia felszámolja az irányítása alatt lévő párhuzamos észak-koszovói intézményrendszert, aminek a fejében a helyi szerbek széles körű autonómiát kapnak, Hasim Thaci koszovói miniszterelnök kormányától a saját kezükbe vehetik az igazságszolgáltatást és az oktatást is. Ráadásul – és Belgrád számára ez volt a fő diplomáciai kérdés – Szerbiának ebben az esetben nem kellene elismernie Koszovó függetlenségét, hogy beléphessen az Európai Unióba. Mindehhez a helyi szerbeknek csak annyit kellene – vagy kellett volna – hozzátenniük, hogy megpróbálnak közösségként feltűnni.

Helyszíni jelentések szerint az észak-koszovói szélsőségesek ehhez képest azonban egyenruhában és karszalagokban végig ott grasszáltak, hazaárulóztak és fenyegettek minden szerbet, aki szavazni akart. A B92 rádió honlapja a Tanjugra hivatkozva írja, hogy még az EBESZ-megfigyelők is féltek tőlük: a húsz terepjárójuk egy és háromnegyed órával az urnazárás előtt elhajtott Kosovska Mitrovicából.

Vucsics megjegyzése a 45 percről jelzi másrészt, hogy az alacsony szerb részvétel Belgrádnak is kellemetlen. Iviva Dacsics miniszterelnök mellett több belgrádi kormánypolitikus is szavazásra kérte az Észak-Koszovóba szakadt honfitársakat.

Koszovóban vasárnap 1,8 millió jogosult szavazhatott a 103 választási listára, amely közül 38-on albán, 33-on szerb, a többin pedig független vagy bosnyák, török, roma, montenegrói, horvát, goráni és askáli jelöltek szerepeltek. A 7932 jelölt közül kerül ki 39 koszovói település polgármestere és képviselői. Előzetes felmérések szerint az esetek többségében második fordulót is tartanak majd december 1-jén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.