Magyarország a Freedom House feketelistáján

Tavaly 25 országban - köztük Magyarországon - jelentősen csorbult a politikai és a civil polgárjogok érvényesülése. Mindez a demokratikus világ kevés ellenállásába ütközött - állapította meg csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében a Freedom House.

A 2010-es már az ötödik egymást követő év volt, amelyben a szervezet szerint összességében romlott a világ demokratikus jellege. "Nem csak arról van szó, hogy ellenfeleink általában véve az elnyomás eszközéhez nyúlnak, hanem arról is, hogy korábban soha nem tapasztalt agresszivitással és magabiztossággal teszik ezt. A demokratikus közösség pedig nem képes felnőni a feladathoz" - jelenti ki David J. Kramer, washingtoni székhelyű, nemzetközi jogvédő szervezet igazgatója.

A 194 országot és 14 területet elemző dokumentum szerint Kína, Egyiptom, Irán, Oroszország és Venezuela továbbra is elnyomó hatalmak.
A választott demokráciák száma tavaly 115-re csökkent, ami a legalacsonyabb szám 1995 óta. Ebben az időszakban a legjobb év 2005 volt, amikor 123 választott demokrácia működött a világon - írta a Freedom House.

A világ legerősebb tekintélyelvű hatalmai még szemérmetlenebbek voltak tavaly, mint korábban. Kína például megpróbált rávenni több külföldi kormányt arra, hogy ne képviseltesse magát a Nobel-békedíj átadásán, mert a díjjal Liu Hsziaopo (Liu Xiaobo) bebörtönzött kínai emberjogi aktivistát tüntették ki. Oroszországban a hatalom nyilvánvalóan semmibe vette a bíróság függetlenségét a Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás elleni perben, amelyet széles körben úgy minősítettek, hogy azt tisztességtelenül folytatották le.

"A tekintélyelvű hatalmak sokkal könnyebben tudják elnémítani belföldi bírálóikat, ha a nemzetközi porondon nem ütköznek ellenállásba" - jelentette ki Arch Puddington, a Freedom House kutatási igazgatója a jelentést kísérő közleményében. A szervezet szerint a világ 11 országában javult tavaly a demokrácia helyzete, 25-ben viszont jelentősen csökkent. A "javítók" között van Kirgizisztán és Guinea, mindkettő átkerült a "nem szabad" kategóriából a "részben szabad"-ba, mert a hatóságaik által megszervezett választások viszonylag szabadak és igazságosak voltak.

A "rontók": Afganisztán, Bahrein, Burundi, Kambodzsa, Elefántcsontpart, Dzsibuti, Egyiptom, Etiópia, a Fidzsi-szigetek, Franciaország, Bissau-Guinea, Haiti, Magyarország, Irán, Kuvait, Lettország, Madagaszkár, Mexikó, Ruanda, Srí Lanka, Szváziföld, Thaiföld, Ukrajna, Venezuela és Zambia. Továbbra is a Közel-Keleten és Észak-Afrikában érvényesülnek a legkevésbé a szabadságjogok. Ukrajna és Mexikó átkerült a "szabad" kategóriából a "részben szabadba".

Elsősorban a médiatörvény aggasztó

Elemzésünk Magyarországon elsősorban az új médiatörvényt találta aggasztónak" - jelentette ki az MTI-nek  csütörtökön Washingtonban Christopher Walker, a Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet egyik kutatási igazgatója.

"A számos szervezet, a többi között az EBESZ által bírált médiatörvénnyel kapcsolatban az elemzés megállapította, hogy az perspektívájában inkább szűkíti a szólás és a média szabadságát, mintsem szélesíti azt" - mondta Walker.

A Freedom House csütörtökön hozta nyilvánosságra a Szabadság a világon 2011-ben: tekintélyelvű kihívás a demokráciának című jelentésének főbb következtetéseit. Ebben  a szervezet megállapította, hogy globális összesítésben immár öt egymást követő éve romlik a demokratikus intézmények helyzete, s hogy ilyen hanyatlást most Magyarországon is megfigyeltek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.