Feszült várakozás Ghánában

Lélegzetvisszafojtva várja az elnökválasztás második fordulóját Ghána. A nyugalom marad, hacsak a döntetlen közeli párharcban álló két jelölt valamelyike úgy nem dönt, hogy utcára viszi híveit. Bíztató jel, hogy idén már sem halottak, sem kiskorúak nem szerepeltek a választói névjegyzékben.

Némi félelemmel vegyes várakozással tekint az elnökválasztás második fordulója elé Nyugat-Afrika, és talán az egész kontinens politikailag és gazdaságilag egyik legstabilabb országa, Ghána. Az aggodalom oka, hogy a december 7-én lezajlott első fordulóban a két esélyes jelölt igencsak szoros párharcot vívott egymással. A kormányzó Új Hazafias Párt (NPP) jelöltje, Nana Akufo Addo – aki a második, s az alkotmány szerint utolsó ciklusát letöltő államfő, John Agyekum Kufour helyén indult – a voksok 49 százalékát szerezte meg, míg a második helyezett, az ellenzéki Nemzeti Demokratikus Kongresszus (NDC) favoritja, a korábbi alelnök John Atta Mills alig két százalékkal kevesebbet kapott. A többi jelölt tehát gyakorlatilag nem is rúghatott labdába.

A rendkívül kis különbség tudatában egyik fél sem ismerné el könnyen a vereséget a második körben, ami a legutóbbi kenyai, a nigériai vagy a zimbabwei választásokat követő zavargásokhoz hasonló megmozdulásokat válthat ki. Nem biztosíték a nyugalomra az sem, hogy az első forduló békésen zajlott, hiszen Kenyában is csak az eredmény kihirdetése után szabadultak el az indulatok.

Ráadásul a két párt és hívei között sem éppen szívélyes a viszony, mert az NDC – és főleg Mills, aki korábban már megízlelhette, milyen hatalmon lenni – már igen nehezen viseli, hogy két ciklus óta az ellenzék keserű kenyerét eszi. Különösen azért, mert a gazdasági eredmények ha nem is kiemelkedően jók, ugyancsak az NPP jelöltjének malmára hajtják a vizet. Az egy főre vetített GDP Ghánában kétszerese az Afrika többi országát jellemző átlagnak.

Ghána jövőjére nézve biztató, hogy a szintén december 7-én tartott, s döntetlen közeli eredményt hozó parlamenti választások megmutatták, hogy egyetlen képviselő sem ülhet nyugodtan a babérjain, aki nem teljesít megfelelően, azt a választók kiebrudalják a parlamentből. A helyi elemzők szerint ezután talán kevésbé lesznek önelégültek a honatyák, s többet foglalkoznak majd az országgal, kevesebbet saját meggazdagodásukkal.

Ha biztosítékot nem is jelent, de a megmaradó nyugalomra utal, hogy Ghánában korántsem olyan fontos tényező a választásokon, melyik etnikumhoz tartoznak a jelöltek. Az pedig referendum tisztulását ígéri, hogy idén a választási névjegyzéken szereplőknek „csupán” a hetven százaléka voksolt, szemben a négy évvel korábbi 85 százalékkal szemben, ami nem a választói aktivitás csökkenésének, hanem inkább annak tulajdonítható, hogy a listán a korábbiaktól eltérően ezúttal már nem szerepeltek sem kiskorúak, sem halottak.

Ám a szoros eredmény, s a két nagy párt között lappangó feszültség magában hordozza annak a veszélyét, hogy a vesztes párt utcára viszi felbőszült, avagy felbőszített híveit, ami – éppen a politikai patthelyzet miatt – hosszan elnyúló zavargásokhoz, a politikai rend és a gazdaság szétzilálódásához vezethet.

Supporters of Ghana's opposition party, the National Democratic Congress, cheer preliminary results of Ghana's general election in Accra December 9, 2008. The presidential candidate of Ghana's ruling New Patriotic Party (NPP), Nana Akufo-Addo, had a
Supporters of Ghana's opposition party, the National Democratic Congress, cheer preliminary results of Ghana's general election in Accra December 9, 2008. The presidential candidate of Ghana's ruling New Patriotic Party (NPP), Nana Akufo-Addo, had a
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.