Fertőz az orbanizmus? Nyugaton már nem félnek

A gazdasági analfabetizmus és a rossz döntéshozatal párosul az „aki nem velünk van, az ellenünk van” és a „győztes mindent visz” elvével – írja Magyarországról szóló írásában Edward Lucas, az Economist brit gazdasági hetilap külpolitikai szerkesztője, aki szerint attól azonban senki ne féljen, hogy az orbanizmus Magyarország határain túl is elterjed.

Próféta otthon, megvetés tárgya külföldön: az orbanizmusnak rossz imázsa van – indítja cikkét Edward Lucas, az Economist brit gazdasági hetilap külpolitikai szerkesztője, aki a washingtoni Center for European Policy Analysis kutatóközpont honlapján elemezte a magyarországi helyzetet. Ahogy írja, „a Freedom House szerint Magyarország az egyedüli nyugati állam, ahol a demokrácia visszafejlődik, és ha ez nem lenne elég – mondják a kritikusok –, Orbán Viktor kormánya gazdasági összeomlás felé tart, nem is beszélve a szomszédokkal való összetűzésekről. „Vannak, akik mindezt egyenesen a putyinizmus helyi változatának tartják – arról a tekintélyelvű hatalomról van szó, amelyet a volt KGB-s rezsim vitt győzelemre Oroszországban. És ha hiszünk az igazi vészmadaraknak, a mérgező orbanista koktél kész arra, hogy szerte Kelet-Európában elterjedjen – véli Lucas.

„Azt meg kell adni, a magyar kormány valóban furcsa. Nem koalíció, mint szinte bármelyik más kormány a régióban. Orbán fiatalabb, képzettebb és határozottabb miniszterelnök kollégáinál, akik inkább csak a puhány és kompromisszumkész voltukkal vétetik észre magukat, úgy, mint Donald Tusk Lengyelországban. Velük szemben Orbánnak fejlett küldetéstudata van” – írja a szerző, aki szerint Orbán hisz abban, hogy ő menti meg Magyarországot a húszévi hanyatlás és a félmegoldások sorozata után. „[Orbán] látomása szerint a fő ellenség a posztkommunizmus, az erkölcsi fertő és a mutyizás halálos vegyüléke, amelyben a nómenklatúra védett képviselői profitálnak az üzlet, a politika és a hivatalnoki kar összefonódásaiból. Aki követi a lengyelországi eseményeket, annak mindez a Jog és Igazságosság párt 2005-től 2007-ig tartó kormányzására emlékeztet. A PiS gyökerestül akarta felforgatni mindazt, amit „ukladnak” (az üzletnek) nevezett: az elmélet szerint egy feltehetően nagy befolyással bíró titkos összeesküvésről szól, amely az új és a régi rend legsötétebb alakjai között köttetett.”

„És ahogy az Orbán-hívők látják, aki nem velük van, az ellenük van, ráadásul gyaníthatóan kommunista is” – fejtegeti Lucas, emlékeztetve azonban arra, hogy néhány exkommunista éppenséggel a Fideszben csinálta meg a karrierjét. „Egy demokráciának igenis szüksége van fékekre és ellensúlyokra még egy olyan, „a győztes mindent visz” szemlélet alapján működő rendszerben is, amilyen most Magyarországé. Ez a szemlélet persze sért és megfélemlít mindenkit, aki nem számít hithű rajongónak. Az Orbán-kormány a mindenekfelett álló pártszempontokat a független állami intézmények korlátozására tett kísérletekkel párosítja, káderekkel töltve fel ez utóbbiak felső szintjeit.”

Bár az orbanizmusnak ez a türelmetlen, „a győztes mindent visz” elvére játszó aspektusa problematikus és rossz Magyarország számára, jelentősége csak korlátozott – állítja Lucas. „Először is azért, Közép-Európában más párt nem tudna ilyen elképesztő felhatalmazást szerezni (egy választási mázlinak köszönhetően a Fidesznek kétharmados többsége van a parlamentben). Ennél fontosabb azonban, hogy maga Orbán is meghátrál, ha jelentős külső nyomással kell szembenéznie. Ilyen eset volt, amikor az EU helytelenítő megnyilvánulásai nyomán lemondott arról, hogy a központi bankot összeolvassza a pénzügyi felügyelettel.”

Lucas szerint az orbanizmus második jellemző vonása a gazdasági analfabetizmus. Ez súlyosabb probléma, hiszen Magyarország rossz bőrben volt már akkor is, amikor az új kormány átvette a hatalmat. Az országnak strukturális reformok, gazdasági megszorítások és egy nagy adag önbizalom ötvözetére volt szüksége a külföldi befektetők előtt. Bár az első kettő tekintetében, amit a magyar kormány teljesít, az nem is rossz, ami a harmadikat illeti, lesújtó teljesítményt nyújt. „A felhalmozott adósság súlyát nyögő magyar gazdaság a nemzetközi hitelezők és a piaci bizalom jóakaratától függ, az Orbán-kormány viszont merő önkénnyel kirótt adókkal és a vagyonelkobzást idéző behajtási módszerekkel riasztja el a befektetőket. Kivagyiságról árulkodó politikai fellépéseivel másrészt Orbán a frászt hozta a pénzügyi piacokra: a forint mélyrepülésbe kezdett, az adósságállomány szárnyalásnak indult, hitelképesség szempontjából pedig az ország egészen a bóvlikategóriáig zuhant” – írja Lucas, aki szerint mindez az orbanizmus harmadik jellemző vonásának az eredménye: a rossz döntéshozatalé. A miniszterelnök tanácsadók egy szűk körére támaszkodik, akik alábecsülik a nehézségeket, és inkább csak jó hírekkel szolgálnak a főnöknek. A felelősség ezért az övé: ő választotta ki a csapatát, és ő az is, aki ki tudná rúgni (akinek ki kellene rúgnia) őket.

„Magyarország számára nyilván rossz ez is, de nincs szélesebb jelentősége. A régióban nincs másik ország, amely Magyarországhoz hasonló gazdasági problémaegyüttessel küszködne, amely az adózók figyelemreméltóan szűk rétegéből, a hatalmas adósságteherből és a meglehetősen bizonytalan lábakon álló osztrák bankoktól való függésből áll össze. Orbán gazdasági művelődése egy véget nem érő, drága mulatság a magyarok számára, de a szomszéd országoknak nem az. Elmúltak azok az idők, amikor félni kellett egy olyan kelet-európai járványtól, amelyik mondjuk Magyarországról Szlovákiára terjedhetett volna át. A piacok kezdenek rájönni, hogy amíg a hatalmas német gazdaság egymaga felszívja az importot a kelet-európai hátországból, a problémák ugyanolyanok, mint maguk az országok: egyediek” – hangzik az Economist külpolitikai szerkesztőjének értékelése.

Az orbanizmusnak ez a jellemző vonása Magyarország helyéről is szól a szomszédok között – folytatja Lucas, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy sok magyarhoz hasonlóan Orbán is úgy érzi, hogy a magyar államnak gondoskodnia kell a más országokban – Szlovákiában, Romániában és Szerbiában – számkivetett „honfitársakról”. „Ez persze nagyon fenyegetően is tud hangzani. Bár elég mégoly halkan is, de revansizmusról suttogni Európában, hogy az amatőr geopolitikai szakértők fejvesztve rohanjanak az atlaszaikért és a történelemkönyveikért, a Fideszben a fárasztóan túlzó szólamokon és a múltbeli sérelmek szajkózásán túl senki nem mondja, hogy Magyarországnak valóban változtatnia kell a határain, esetleg területi követelésekkel előállnia a szomszédaival szemben”.

„Az kétségtelen, hogy az örökös vita Szlovákiával a nyelvhasználatról és az ott élő magyarok jogairól bonyolult és idegesítő, mindazonáltal nem része egy nagy regionális mozaiknak – a romániai magyarok helyzete miatt senki nem is panaszkodik, és mindkét félnek megvan a maga igaza. Orbán mindenesetre nem sokat javít a dolgokon, amikor „üldöztetésről” beszél, és korlátozott, de mégiscsak szavazati jogot ad a Szlovákiában élő magyaroknak.

A legnagyobb problémát az orbanizmusnak ez az aspektusa jelenti. El lehet képzelni egy Európát, amelyből hiányzik az EU és a NATO által felügyelt jószomszédi viszony, és a szóbeli perpatvar erőszakos összetűzésekbe torkollik. Ebben az esetben az orbanizmus, ha ellenőrizetlen marad, valódi problémához vezethet. De addig ez a lehetőség is csak éppen az, ami: lehetőség. Meglehet, Magyarország barátai gyors felépülésre számítanak az orbanizmusból. De attól, hogy elterjed, senki ne féljen” – hangzik a cikk végkövetkeztetése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.