Fergusonból kivonják a Nemzeti Gárdát

Jay Nixon missouri kormányzó csütörtökön elrendelte, hogy a Nemzeti Gárda egységei kezdjék meg a kivonulást St. Louis Ferguson nevű elővárosából, ahol zavargások törtek ki, miután szeptember 9-én egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen tizenéves fekete fiút.
Az intézkedést az tette lehetővé, hogy a rendet a kormányzó megítélése szerint nagyrészt sikerült helyreállítani, és ezért többé nincs szükség a hétfőn kivezényelt tartalékos katonai egységek további jelenlétére.

Barack Obama elnök kedden arra szólította fel Nixont, hogy csak korlátozott mértékben éljen a Nemzeti Gárda bevetésének eszközével. A szerda esti tüntetés már javarészt békés volt.

Eric Holder igazságügyi miniszter, aki szerdán Fergusonban járt csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén kijelentette, hogy a városban az elmúlt két hét során tapasztalt nyugtalanság rávilágított azokra az országosan jelenlévő problémákra, amelyek olyan helyeken mutatkoznak meg, ahol megrendült a bizalom a rendőrség és a lakosság között.„Ez megzavarta azt a párbeszédet, amelyet véleményem szerint folytatnunk kell. Eljött az idő, hogy konkrét lépéseket tegyünk" - mondta.

A tárcavezető szerint "a történelem más városokban is parázslik a felszín alatt", nemcsak Fergusonban.

A New York Times beszámolója szerint Holder, aki találkozott település elöljáróival, a hatóságok képviselőivel és a lelőtt Michael Brown szüleivel is, szerdán kijelentette, hogy az incidens és az azt követő viszály mind szakmailag, mind emberileg megviselte, mert ő nemcsak az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, hanem feketebőrű is.

Felidézte egyik megalázó élményét, amikor a rendőrök egyszer New Jerseyben leállították az úton, és minden ok nélkül átkutatták autóját.

Miközben a szövetségi hatóságok vizsgálják, hogy a rendőrség megsértette-e a polgári jogokat, a nagyesküdtszék megkezdte a bizonyítékok mérlegelését a szeptember 9-i incidens ügyében. A helyzetet bonyolítja, hogy a helyi afroamerikai közösségből sokan elfogultsággal vádolják Robert P. McCulloch St. Louis megyei ügyészt, akinek apját egy fekete férfi ölte meg, amikor ő még gyerek volt. McCulloch közölte, hogy nincs szándékában lemondani az ügyben játszott szerepéről.

A nagyesküdtszék várhatóan csak hetek múlva dönt majd arról, hogy vádat emel-e Darren Wilson rendőr ellen, aki lelőtte Brownt. Arról, hogy az incidens során mi történt, ellentmondó információk láttak napvilágot. Wilson környezetéből olyan verzió szivárgott ki, hogy a rendőrnek a fegyvert önvédelemből kellett elsütnie, Brown pártján pedig többen úgy tanúskodtak, hogy a hatóság emberével dulakodásba keveredő fiú meg akarta adni magát, amikor lelőtték.

Közben a St. Louis-i városi rendőrség nyilvánosságra hozott egy mobiltelefonnal készített videofelvételt, amely egy másik fekete fiatalember, a 25 éves Kajieme Powell keddi halálának körülményeit rögzítette. Powellt két fehér rendőr lőtte agyon néhány kilométerre Fergusontól. Sam Dotson St. Louis-i rendőrfőnök szerint a videó, amit egy szemtanú készített, alátámasztja a rendőrségnek az esettel kapcsolatos verzióját, miszerint Powell zavarodott volt, kés volt a kezében és miközben közeledett a hatóság embereihez, azt sürgette, hogy lőjék le.

A felvétel tanúsága szerint legkevesebb 12 lövés dördült el. A St. Louis-ival ellentétben a fergusoni rendőrség hosszú ideig azt sem volt hajlandó közölni, hogy Brownt hat lövés találta el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.