Ferenc pápa lett a legjobban öltözött férfi a világon

Az Esquire magazin a szerénységéért díjazta a pápát.

Nem hollywoodi színészt vagy társasági aranyifjút, hanem a márciusban megválasztott katolikus egyházfőt, Ferencet választotta meg 2013 legjobban öltözött férfijának az Esquire amerikai férfimagazin. Azt a lapszerkesztőkből álló zsűri is elismeri, hogy rendhagyó döntés született, de amiatt a szerénység miatt ítélték a címet idén a pápának, amely a katolikus egyházfő öltözékéből is sugárzik. Ferenc többnyire egyszerű, díszítés nélküli fehér ruhában jár, és lemondott azokról a vörös cipőkről is, amelyekből egy pár a katolikus egyházfők hagyományos előjogának számít. Helyettük Ferenc fekete lábbelit visel.

A pápa a repülőgépen
A pápa a repülőgépen

Az Esquire indoklása szerint ezek a szabászati változások is finoman jelezték, hogy 2013-ban új korszak – és sokak számára új remény – köszöntött a katolikus egyházra. Az öltözék szerénysége a látható jele annak a teológiai és materiális figyelemnek, amellyel a pápa a szegények felé fordul” – mondta Ann Pellegrini, a New York University docense ennek kapcsán a magazinnak. Ennek a másik jele a közvetlenség, amellyel Ferenc az egyszerű emberek felé fordul: lazán hajlandó odaállni a fiatalok mellé egy selfie kedvéért, folyamatosan használja a Twittert, ahol rengeteg követője van, és az éj leple alatt néha egyszerű papi ruhában surran ki a Vatikánból, hogy a védelméről gondoskodó svájci gárda kísérete nélkül hajléktalanokkal találkozhasson. (Ferenc egyébként máig nem költözött be a katolikus egyházfők hagyományos lakhelyéül szolgáló vatikáni Apostoli Palotába.)

Ami az új korszakról szóló megjegyzést illeti, az most egy kicsit több kötelező tiszteletkörnél. A felmérések tanúsága szerint ugyanis azóta, hogy az argentin jezsuita Jorge Mario Bergogliót pápává választották és ő Assisi Szent Ferencre utaló néven elfoglalta Szent Péter trónját, csak Olaszországban több százezer hívő kezdett el újra templomba járni.

Ferenc egy amerikai lapdíjat az idén egyébként begyűjtött már: a Time magazinnál ő lett az év embere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.