Ferenc pápa sem zárja ki a visszavonulást

Ha fáradtnak érzi magát, akkor ő is követi majd Joseph Ratzinger példáját – mondta egyebek között a dél-koreai útjáról hazatérő Ferenc pápa.

A katolikus egyházfőt szokás szerint a repülőgépen kérdezgették az újságírók, és ő – a katolikus hírügynökség, a CNA tudósítása szerint – részletesen és készségesen válaszolt a kérdésekre. Ezek közül az egyik a visszavonult XVI. Benedek pápára vonatkozott, és arra, hogy tartják-e a kapcsolatot. Az argentin pápa nem rejtette véka alá, hogy rendszeresen találkoznak, baráti a viszonyuk, koreai utazása előtt ő kereste fel Ratzingert, aki korábban egy érdekes szöveget küldött neki, és a véleményét kérte róla. Kicsit olyan ez, mintha egy bölcs nagyapával tudná megbeszélni a felmerülő problémákat – mondta.

Ezt a gondolatmenetet továbbfűzve, ő maga kanyarodott rá az egyre többeket izgató kérdésre: vajon meddig áll még a katolikus egyház élén? Különösen azok után időszerű a kérdés, hogy júniusban egy római programját az utolsó pillanatban kellett lemondani, mert megbetegedett. Ferenc pápáról a megválasztása óta folyamatosan keringenek a hírek, hogy átmeneti egyházfő-e, és nyolcvan felé közeledve mennyire bírja majd az utazással és nyilvános megjelenéssel járó programokat.

Ferenc pápa Dél-Koreában. Az elődje szerinte nem lehet kivétel
Ferenc pápa Dél-Koreában. Az elődje szerinte nem lehet kivétel
STRINGER / Reuters

Ferenc pápa elmondta a repülőgépen utazó újságíróknak, hogy szerinte a „pápa emeritus" (XVI. Benedek jelenlegi titulusa) nem lehet egyszeri kivétel. Arra hivatkozott, hogy korábban, hetven évvel ezelőtt a püspököknél is ritka volt ez a megszólítás, ma viszont a püspök eme­ritus létező intézmény. „Egyszerűen arról van szó, hogy manapság tovább élünk, de egy bizonyos kor után már nem tudunk annyira jól kormányozni, vezetni. Ha én is ilyen helyzetbe kerülnék, úgy döntenék, mint Ratzinger, aki ezzel egy kaput nyitott meg" – mondta.

Az internetes sajtót bejárta az a félmondat is, amelyben a pápa saját elmúlására is utalt, bár kicsit más kontextusban, mint ahogy sok helyütt idézték. Amikor egy francia újságíró megkérdezte, hogy miképp birkózik meg azzal az óriási népszerűséggel, amely végigkíséri minden útján, azt mondta: ilyenkor a saját bűneire és vétkeire gondol, és azzal is tisztában van, hogy ez nem tart örökké, két-három évig talán, aztán ő is az Úr színe elé kerül. A népszerűséget pedig úgy éli meg, mint Isten jelenlétét.

A pápa az elmúlásról egy nappal azelőtt beszélt, hogy egy rokona és annak családja súlyos autóbalesetet szenvedett. A 38 éves unokaöcs kómába esett, felesége és két kisgyermeke a helyszínen meghalt. A pápa megrendüléssel fogadta a hírt, és mindenkit arra kért, imádkozzon az áldozatokért.

Lemondása azonban ­egyelőre még nem áll küszöbön, legalábbis erre utal, hogy számos terve van. Ezek között szerepel a salvadori Oscar Romero püspök boldoggá avatása. Romerót 1980-ban a templom szószékén lőttek agyon jobboldali paramilitáris alakulatok, amikor a polgárháborúba sodródó országban felemelte a szavát a béke mellett és a szegények védelmében. A püspök a katolikus egyház által korábban elutasított felszabadítás teológiájának az egyik képviselője volt, amely szerint az egyháznak a szegények és rászorulók mellé kell állnia. A Vatikán álláspontja szerint azonban ezek a papok túlságosan közel álltak a marxizmushoz. Romero boldoggá avatása mindenképpen jelentős fordulat lenne a katolikus egyház részéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.