Raúl Castro köszönetet mondott Ferenc pápának

Egy órás megbeszélést tartott vasárnap délelőtt Ferenc pápa és Raúl Castro kubai elnök a Vatikánban.
A magántalálkozónak minősített eseményen a havannai vezető köszönetet mondott az argentin származású pápának és a Szentszék diplomáciájának azért a hozzájárulásért, amelyet Kuba és az Egyesült Államok közti viszony előmozdításáért tettek. Ferenc pápa szeptemberben ellátogat Kubába, majd az USA-ba is.

Kuba és a Szentszék kapcsolataiban történelmi áttörést hozott Fidel Castro 1996-os látogatása a Vatikánban. Egy évvel később Raúl Castro, akkor még védelmi miniszterként, szintén találkozott II. János Pállal a Vatikánban, amit követett aztán a pápa vizitje a karibi szocialista országban. Karol Wojtyla akkor azt ajánlotta, hogy "Kuba nyisson a világ felé, s akkor a világ is nyitni fog Kuba felé".

Raúl Castro és Ferenc pápa
Raúl Castro és Ferenc pápa
Gregorio Borgia / Reuters

Raúl Castro most Moszkvából érkezett Rómába, ahol részt vett a nácizmus feletti győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett díszszemlén. A vasárnapi vatikáni találkozón a kubai vezető köszönetet mondott azért a közvetítésért, amellyel a Szentszék több hónapos titkos tárgyalásokon segítette a tavaly december 17-i, egyidejű Obama-Castro bejelentést, hogy az Egyesült Államok és Kuba hozzákezd a fél évszázada megszakított diplomáciai kapcsolatok helyreállításához.

A kubai vezető vasárnap megbeszélést folytatott Matteo Renzi olasz kormányfővel a Palazzo Chigiben. Ám nem csupán ez a találkozó jelzi, hogy az Európai Unió is javítani kívánja kapcsolatait Kubával. Ma ugyanis hivatalos látogatásra Havannába érkezik Francois Hollande, akinek személyében első alkalommal vizitel francia államfő a karibi országban.

Nem érdektelen emlékeztetni arra, hogy a Vatikánnak és a kubai katolikus egyházi vezetésnek is volt szerepe az EU és Kuba viszonyának kimozdításáról a holtpontról, amikor Havanna 2011-ben kiengedte a börtönből a 2003-ban elítélt ellenzéki értelmiségiek, az úgynevezett 75-ök csoportjának tagjait, akik többsége külföldre, főleg Spanyolországba távozhatott. Az EU 2014-ben fogadott el új politikai elveket a kétoldalú kapcsolatok konszolidálására Kubával. Ennek keretében tavaly áprilisban Havannában, majd augusztusban Brüsszelben, idén márciusban pedig újra a kubai fővárosban tárgyaltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.