Ferenc pápa feloldozná az abortuszon átesett nőket és orvosaikat

Ferenc pápa meghirdette az Irgalmasság évét a katolikus egyházban, és felszólította a katolikus papokat, hogy oldozzák fel bűneik alól az abortuszon átesett nőket és orvosaikat.

Ferenc pápa felszólította a katolikus papokat, hogy a világ minden táján megbocsájtást kell hirdetniük, még akkor is, ha abortuszról van szó, melyet az egyház a legsúlyosabb bűnök között tart számon.

Elvileg csak magas rangú egyházi méltóság oldozhatja fel a bűn elkövetőit, ám ez most másképp lesz, az egyházfő a világ legtávolabbi szegleteibe az „irgalmasság misszionáriusait” küldi el, akik szintén feloldozást adhatnak.

Az ENSZ 2009-ben nyíltan elítélte a Vatikánt, mert az egyház kitagadott egy kilencéves kislányt, az anyját és az orvosát.

A lányt mostohaapja erőszakolta meg, és teherbe esett, ikreket várt. Brazíliában törvény tiltja az abortuszt, ám vannak kivételek, és ebben az esetben a hatóságok engedélyezték a terhesség megszakítását.

Rino Fisichella érsek sajtótájékoztatón közölte, a pápa ezzel a gesztussal szeretné jelezni, hogy egy „papnak könyörületes embernek kell lennie”. A december 8-án kezdődő rendkívüli szentév programjait sokan úgy értékelik, hogy Ferenc pápa azt szeretné, ha a katolikus egyház kevésbé lenne elítélő.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az egyház számára ne maradna bűn az abortusz. Ugyanakkor a pápa álláspontja az, hogy a templomoknak „a feloldozás oázisaként” kell nyitva állniuk mindenki előtt – írja a Daily Mail.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.