Ferenc pápa felelősségre vonná a pedofil papokat védő püspököket

Ferenc pápa jóváhagyta azt az intézkedést, amely lehetővé teszi a szexuális bűncselekményeket elkövető papok és egyházi személyek ügyeit eltussoló püspökök eltávolítását.
A szombaton kihirdetett rendelkezés szerint a püspökök ezentúl elmozdíthatóak lesznek tisztségükről. A szexuális bántalmazások áldozatai már régóta szerették volna elérni, hogy ne csak a bűncselekmények elkövetőit, hanem azokat a püspököket és egyházi elöljárókat is vonják felelősségre, akik eltussolták az ilyen ügyeket. Többször előfordult, hogy a pedofilbotrányba keveredett papot egyszerűen csak áthelyezték egy másik plébániára, a felelősségre vonás helyett – számol be a BBC.

A kánonjog szerint eddig is felelősségre lehetett vonni a püspököket, de Ferenc pápa szerette volna pontosítani, hogy „súlyos okoknál” fogva el lehet őket távolítani a tisztségükből. A pápa szombati Twitter-bejegyzésében jelezte, hogy meg kell hallani az áldozatok kiáltását, és azok szenvedését, akik otthon nélkül élnek, illetve azokét a gyerekekét, akik gyerekkor nélkül nőttek fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.