Ferenc pápa bottal lép fel a pedofilok ellen

Az egyházat lepraként fertőző pedofíliáról, a papi nőtlenségről és az olaszországi maffiával szembeni egyházi fellépésről beszélt Ferenc pápa a La Repubblicában vasárnap megjelent interjúban.
Egy gyermek megrontása a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni - hangoztatta a katolikus egyházfő a beszélgetésben, amelyet Eugenio Scalfarival, a La Repubblica volt főszerkesztőjével folytatott. Ferenc elmondta, hogy ismerete szerint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés nagy része családi vagy baráti környezetben történik.

„Megbízható adatok az egyházon belüli pedofíliát két százalékra értékelik. Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom. Két százalék a pedofil pap, közöttük van püspök és bíboros is. És még ennél is többen vannak, akik tudnak róla, de hallgatnak, büntetnek anélkül, hogy felfednék az okát. Én ezt a helyzetet fenntarthatatlannak tartom, és szándékomban áll a megkívánt szigorúsággal fellépni ellene" - jelentette ki Ferenc azután, hogy július 7-én a papi pedofília hat áldozatával találkozott a Vatikánban. Ekkor az egyházfő bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól, azt hangsúlyozva, hogy ezeknek a papoknak nincsen helyük az egyházban.

A La Repubblicának Ferenc pápa most úgy fogalmazott, hogy „a pedofília leprája" megfertőzi az egyházat is... „Mint Krisztus, bottal lépek fel a pedofil papokkal szemben" – tette hozzá.

A papi cölibátusra vonatkozó kérdésre Ferenc pápa azt válaszolta, hogy a papi nőtlenséget a 10. században vezették be, ...a probléma fennáll, de nem nagy súlyú. Idő kell hozzá, de vannak megoldások, és meg fogom ezeket találni.

Ferenc az interjúban kitért az olaszországi szervezett bűnözésre is. A pápa június 21-i calabriai látogatása során kiátkozta az egyházból a maffia tagjait. Ezután az olasz bűnszervezetek börtönben levő tagjai megtagadták a misére járást. A dél-olaszországi vallási körmeneteket pedig továbbra is a maffia szervezi.

Az egyházfő a maffiózók rendszeresen templomba járó édesanyjához, a feleségeikhez és más nőrokonaihoz intézte a kérdést: Ezek az asszonyok azt hiszik, hogy az Úr megbocsátja a gaztetteket? Ferenc hangsúlyozta, hogy az egyház nem hagy fel a maffiával szembeni küzdelemmel akkor sem, ha egyes papok szemet hunynak felette, és gyenge a szervezett bűnözéssel szembeni polgári bejelentés is.

Ez a harmadik alkalom, hogy Ferenc pápa az olasz baloldali lapnak interjút adott tavaly szeptember és október után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.