Ferenc pápa: "Az örmények tragédiáját nem szabad elfelejteni"

Az örmény népirtásról és a keresztény egyházak közötti egységről is szólt Ferenc pápa csütörtökön, amikor a II. Karekin örmény pátriárka vezette delegációt fogadta a Vatikánban.

Az örmény katholikosz népes delegáció élén érkezett a Vatikánba. A világban szétszóródott örmény egyház képviseletében a küldöttség tagjai között volt az argentínai és a chilei örmény egyház érseke is.

Az örmények tragédiáját nem szabad elfelejteni - utalt Ferenc pápa az 1915-ös örmény népirtásra. Kijelentette, hogy az örmény nemzet fiainak "tiszteletbeli" hely jut a 20. század mártírjai között.

A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, "azoknak a keresztényeknek a száma, akik az utóbbi évszázadban Krisztusért vérüket ontották, meghaladja a kereszténység első évszázadai mártírjainak számát".

Ferenc pápa hozzátette, hogy a keresztények számára a "mártírság ökumenizmusa" ad erős ösztönzést az egyházak közötti megbékélésre.

A találkozó után Ferenc pápa és II. Karekin közösen imádkozott az apostoli paloták egyik kápolnában.

II. Karekin 1999 óta vezeti a hatmillió hívőt számláló örmény egyházat. Székhelye az örményországi Ecsmiadzinban van.

A pátriárka többször járt már Rómában: a 2000-es jubileumi szent évben, II. János Pál 2005-ös temetésén, 2008-ban és 2012-ben XVI. Benedekkel találkozott, majd tavaly Ferenc pápa megválasztására érkezett Rómába.

II. János Pál 2001-ben tett apostoli látogatást Örményországban, ahol az általa a 20. század első holokausztjának nevezett 1915-ös népirtás áldozataiért imádkozott.

II. Karekin csütörtöki látogatásával egy időben a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa a Vatikánban a török vallásügyi hivatal (Diyanet) képviselőit fogadta. A találkozó témája a Vatikán és a Diyanet között több mint tíz éve tervezett együttműködés elindítása volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.